rusia ucraina jpg

Zelenski: Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei

📁 Istorie recentă
🗓️ 3 iunie 2022

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat - într-un discurs adresat politicienilor şi locuitorilor din Luxemburg - că trupele ruse controlează în prezent aproape 20% din teritoriul Ucrainei, dar, de la începutul invaziei ruse pe scară largă în 24 februarie, forţele de apărare ucrainene au eliberat 1.017 de aşezări, potrivit agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform, citată de agerpres.ro.

Din 24 februarie, "forţele ruse au intrat în 3.620 de aşezări ale Ucrainei. 1.017 dintre ele au fost deja eliberate, alte 2.603 urmează să fie eliberate. În prezent, aproximativ 20% din teritoriul nostru, aproape 125.000 de kilometri pătraţi, se află sub controlul ocupanţilor (ruşi), ceea ce este mult mai mult decât suprafaţa tuturor ţărilor Benelux (Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg) la un loc", a subliniat preşedintele ucrainean.

În acelaşi timp, Zelenski a amintit că Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei încă cu opt ani în urmă şi, ca urmare a acţiunilor agresive din 2014 până la 24 februarie a acestui an, Moscova a controlat aproape 43.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean: peninsula Crimeea şi o treime din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Preşedintele ucrainean a mai spus în acelaşi context că, în prezent, aproximativ 300.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean sunt înţesaţi cu mine şi obuze neexplodate.

În acelaşi timp, capturarea capitalei ucrainene Kiev este unul dintre obiectivele prioritare ale armatei ruse, a declarat joi şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Korniiciuk, citat de EFE şi Ukrinform.

Concentrarea ofensivei ruse în Donbas, în estul ţării, nu înseamnă că forţele Moscovei au abandonat obiectivul de a captura Kievul, a avertizat responsabilul ucrainean, în opinia căruia, ocuparea Kievului rămâne un "obiectiv prioritar" al forţelor ruse.

Evocând "barbaria" rusă în suburbiile Kievului în prima fază a invaziei ruse, precum la Bucea sau Irpin, Serhii Korniiciuk a spus că armata ucraineană monitorizează cu atenţie acţiunile inamicului. "Trebuie să facem totul pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete şi să pregătim oraşul (Kiev) de o eventuală apărare, dacă este cazul, pentru a da o ripostă demnă inamicului", a adăugat el.

Mai multe pentru tine...