„Bronzuri de Benin” (© Horniman Museum and Gardens)

Zeci de artefacte jefuite în 1897, restituite Nigeriei de un muzeu britanic

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 9 august 2022

Muzeul Horniman din Londra a anunțat că va returna Nigeriei 72 de artefacte jefuite în 1897 în timpul unei incursiuni militare britanice în Benin.

Printre lucrări și obiecte se numără 12 plăci de alamă, cunoscute sub numele de „bronzuri de Benin”, precum și obiecte ceremoniale din fildeș și alamă, obiecte de uz cotidian, precum evantaie și coșuri, și o cheie de la palatul regelui.

Această restituire vine în urma unei solicitări făcute în ianuarie de către Comisia Națională pentru Muzee și Monumente din Nigeria.

„Dovezile au arătat foarte clar că aceste obiecte au fost obținute prin forță, iar o consultare externă ne-a confirmat opinia că este atât moral, cât și adecvat să le restituim Nigeriei”, a declarat Eve Salomon, președinta consiliului de administrație al muzeului.

Muzeul Horniman din Londra va discuta acum cu comisia nigeriană despre procesul formal de transfer al proprietății și despre posibilitatea ca unele obiecte să rămână împrumutate, pentru a fi expuse sau în scopuri de cercetare sau predare.

„Bronzuri de Benin” (© Horniman Museum and Gardens)