Metropolitan Museum din New York a restituit Nigeriei trei opere furate la sfârșitul secolului al XIX lea, sub colonizarea britanică jpeg

Metropolitan Museum din New York a restituit Nigeriei trei opere furate la sfârșitul secolului al XIX-lea, sub colonizarea britanică

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 24 noiembrie 2021

Metropolitan Museum of Art (MET) din New York a înapoiat oficial, luni, Nigeriei, trei opere de artă de secol XIV-XV, furate sub colonizarea britanică la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a semnat un acord cu această ţară din Africa privind schimburi în materie de artă, transmite News.ro.

Deja anunţată în iunie, restituirea a două plăci şi a unui cap din cupru a fost semnată la New York de directorul MET Max Hollein şi Abba Isa Tijani, manager al Comisiei naţionale pentru muzee şi monumente din Nigeria, potrivit unui comunicat al muzeului american.

„MET este mulţumit că a avut iniţiativa de a restitui aceste opere şi se angajează să asigure transparenţa şi colectarea responsabilă a bunurilor culturale”, a declarat Hollein. Abba Isa Tijani, citat în comunicat, a felicitat „sincer” MET „pentru transparenţa de care a dat dovadă”.

Cele două plăci de bronz din Regatul Benin, datate secolul XVI, precum şi un cap de aramă din Ife, datat secolul XIV, nu au fost alese la întâmplare, ci din cauza parcursului lor fraudulos.

Expuse de 30 de ani la Met, cele două plăci din bronz restituite făceau parte din colecţia de 131 de obiecte de artă africană donate în 1991 muzeului newyorkez de negustorul de artă Klaus Perls (1912-2008).

Cu un secol înainte de această donaţie, obiectele au făcut parte din ansamblul de 900 de plăci care împodobea palatul regal din Edo (oraşul Benin de azi), jefuit în 1897. După ce situl a fost ocupat de trupele britanice, ele au fost împăştiate în Europa, apoi în toată lumea, în mari muzee, precum British Museum la Londra sau Weltmuseum din Viena.