Volodimir Zelenski cere aderarea prin procedură specială a Ucrainei la UE jpeg

Volodimir Zelenski cere aderarea prin procedură specială a Ucrainei la UE

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 februarie 2022

Şeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Uniunii Europene ca ţara sa să fie primită în UE printr-o procedură specială. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană transmite Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca ţara sa să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgenţă. El spune că soldaţii ucraineni nu luptă doar pentru ţara lor, invadată de Rusia, ci pentru toată Europa.

„Soldaţii noştri nu luptă doar pentru ţara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toţi copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toţi europenii şi cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”,  a spus el într-un mesaj televizat.  

„Când am candidat la preşedinţie, am spus că fiecare dintre noi este preşedinte. Pentru că toţi suntem responsabili pentru starea noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Şi acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un luptător. Şi sunt încrezător că fiecare dintre noi va câştiga”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ea a subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între UE şi Ucraina.

UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerţul internaţional al acestei ţări. Începând cu 2014, peste 17 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi au fost mobilizate de instituţiile financiare ale UE pentru a susţine reformele din Ucraina, aplicând totodată condiţionalităţi în funcţie de progresul în realizarea acestor reforme.

Citește și:

Armata rusă a recunoscut pentru prima oară că a înregistrat pierderi în Ucraina

Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă ridicată a forţelor nucleare „de descurajare”

Antonov-225 Mriya, cel mai mare avion din lume, distrus de un bombardament rusesc