Vladimir Putin: «Tragedia de la Catedrala Notre Dame este o durere în inima rușilor  Suntem gata să trimitem cei mai bun specialiști» jpeg

Vladimir Putin: «Tragedia de la Catedrala Notre Dame este o durere în inima rușilor. Suntem gata să trimitem cei mai bun specialiști»

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2019

„Notre-Dame este un simbol istoric al Franței, o comoară inestimabilă a culturii europene și mondiale și unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult ale creștinismului. Tragedia care s-a produs luni noaptea este o durere în inima rușilor”, a spus Putin, într-un mesaj de solidaritate transmis președintelui francez Emmanuel Macron. 

„Sper că această mare catedrală va putea fi restaurată”, a mai adăugat Putin. Președintele Rusiei a mai declarat că este „gata să trimită cei mai buni specialiști pentru a participa la  operațiunea de restaurare”. 

Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18.50 (19.50 ora României), cel mai probabil în urma unor lucrări de renovare, spun pompierii, care intervin la faţa locului. Potrivit unor imagini difuzat pe reţelele de socializare, flăcările au cuprins întreg acoperişul. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a deplâns un „incendiu teribil“. „Un incendiu teribil este în curs la Catedrala Notre-Dame din Paris. @PompieriiDinParis încearcă să oprească flăcările. Suntem mobilizaţi la faţa locului în strânsă legătură cu @diocezaparis. Invit pe fiecare să respecte perimetrul de securitate“, a scris ea pe Twitter.

Situată pe Ile de la Cite, în centrul Parisului, Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii. Construcția catedralei Notre-Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat până în 1345 și s-a terminat odată cu lucrările de pe fațada vestică. Cu toate că proiectul inițial și evoca încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.