Vladimir Putin, despre ultima sa decizie legată de Ucraina: „Cu ce sunt mai prejos ruşii faţă de polonezi, români sau unguri?   jpeg

Vladimir Putin, despre ultima sa decizie legată de Ucraina: „Cu ce sunt mai prejos ruşii faţă de polonezi, români sau unguri?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 aprilie 2019

Criticat de Ucraina şi mai multe ţări occidentale pentru simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei ruse în cazul locuitorilor din regiunile separatiste ale Ucrainei, Vladimir Putin s-a apărat dând ca exemplu polonezii, românii şi ungurii.

Chestionat de jurnaliştii prezenţi la Vladivostok cu ocazia vizitei lui Kim Jong-un, liderul de la Kremlin a comentat, după prima sa întrevedere cu liderul nord-coreean, pe tema decretului prin care facilitează acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei. „Este ciudat că această decizie provoacă reacţii negative. Polonia emite asemenea paşapoarte polonezilor, România românilor, Ungaria ungurilor. Cu ce sunt mai prejos ruşii (din Ucraina, n. red.) faţă de polonezi, români sau unguri?“, s-a întrebat Putin, citat de AFP și adevarul.ro. „Asta cu atât mai mult cu cât aceşti oameni (locuitorii regiunilor separatiste, n. red.) sunt lipsiţi de drepturile cele mai elementare“, a adăugat el. Germania şi Franţa au condamnat joi, într-un comunicat, decretul lui Putin, apreciind că acesta este „în contradicţie cu spiritul şi obiectivele acordurilor de Minsk“. Statele Unite au interpret decizia lui Putin drept o nouă mişcare provocatoare, iar Uniunea Europeană a avertizat asupra încălcării suveranităţii Ucrainei. Preşedintele ales al Ucrainei, actorul Volodimir Zelenski, a denunţat la rândul lui acest act, considerând că Rusia arată astfel că este „o putere de ocupaţie“. Pe de altă parte, Putin s-a declarat pregătit „să restabilească complet“ relaţiile cu Ucraina, cu condiţia ca acest lucru să nu aibă loc „unilateral“. „Noi vrem, noi suntem pregătiţi să ne restabilim complet relaţiile cu Ucraina, dar nu putem să o facem unilateral“, a spus el. Ori Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014 şi a susţinut militar separatiştii proruşi din estul ţării vecine.