VIDEO Vladimir Putin: SUA nu trebuie să şi facă griji cu privire la o militarizare rusă a Arcticii  jpeg

VIDEO Vladimir Putin: SUA nu trebuie să-şi facă griji cu privire la o militarizare rusă a Arcticii

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 iunie 2021

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări miercuri că Statele Unite nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu o militarizare rusă în Arctica, o regiune strategică în care Rusia nu îşi ascunde ambiţiile, relatează agerpres.ro.

"Preocupările părţii americane cu privire la o militarizare nu au niciun fundament", a declarat Putin presei, după întrevederea la nivel înalt cu Biden, afirmând că dimpotrivă este convins că "trebuie să cooperăm". Potrivit preşedintelui Putin, Rusia nu face ''nimic nou'' în regiune, ci doar repară ''infrastructuri distruse'' după căderea URSS.

Putin a făcut din regiunea arctică o prioritate strategică şi a ordonat investiţii masive în infrastructura militară şi de minerit, ceea ce a dus la tensiuni cu alte ţări din regiune. El a dat asigurări miercuri că Rusia intenţionează să ''respecte pe deplin standardele juridice internaţionale'' în Arctica. Pe măsură ce schimbările climatice fac Arctica mai accesibilă, concurenţa pentru resursele naturale ale regiunii sau căile sale de navigaţie s-a intensificat, în special între Statele Unite şi Rusia, dar şi China.

Moscova şi-a consolidat prezenţa militară în regiune, redeschizând şi modernizând mai multe baze abandonate de la sfârşitul erei sovietice şi desfăşurând cel mai recent sistem de apărare antiaeriană, S-400. Rusia este interesată în mod special de exploatarea rutei maritime din nord-est. "Suntem pregătiţi să ajutăm toate companiile pentru dezvoltarea rutei maritime a Nordului", a precizat Putin.