VIDEO // Statele Unite resping apelul preşedintelui Zelenski la instituirea unei zone de interdicţie aeriană jpeg

VIDEO // Statele Unite resping apelul preşedintelui Zelenski la instituirea unei zone de interdicţie aeriană

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 martie 2022

Washingtonul a respins apelul preşedintelui Zelenski referitor la instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, explicând că acesta ar reprezenta un pas către un conflict direct între SUA şi Rusia, informează agerpres.ro.

"Preşedintele a fost foarte clar că nu intenţionează să trimită trupe americane să ducă un război cu Rusia", a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

"Şi cred că ceea ce este important de remarcat aici este că, în esenţă, aceasta ar fi un pas spre (un război), pentru că o zonă de interdicţie aeriană ar necesita o punere în aplicare", a spus Psaki.

"Ar necesita desfăşurarea armatei americane pentru a o pune în aplicare, ceea ce ar fi un conflict direct, un potenţial conflict direct şi un potenţial război cu Rusia, ceva la care nu intenţionăm să luăm parte".

Întrebată separat despre o zonă de interdicţie aeriană pentru zborurile ruseşti deasupra Statelor Unite, Psaki a spus că nu este exclus nimic, dar a remarcat că multe companii aeriene americane zboară deasupra Rusiei pentru a ajunge în Asia şi în alte părţi ale lumii. Acesta este probabil un alt motiv pentru reticenţa SUA, notează Reuters.

"Nicio opţiune nu este exclusă", a spus Psaki."Luăm în considerare o serie de factori".

Într-o intervenţia video, preşedintele Zelenski nu a precizat cum şi de către cine să fie aplicată o astfel de măsură.