VIDEO // Kosovo, un butoi de pulbere  Ciocniri violente între polițiști kosovari și civili sârbi jpeg

VIDEO // Kosovo, un butoi de pulbere. Ciocniri violente între polițiști kosovari și civili sârbi

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 13 octombrie 2021

Poliţişti kosovari şi civili sârbi - al căror număr nu a fost făcut public deocamdată - au fost răniţi miercuri în nordul Kosovo în timpul unor ciocniri separate, ca urmare a unor operaţiuni de combatere a activităţii de contrabandă efectuate de poliţia kosovară, relatează agerpres.ro.

Forţele de ordine kosovare au recurs la gaze lacrimogene, potrivit unor surse poliţieneşti şi medicale, într-un nou puseu de tensiune în relaţiile şi aşa acutizate între Belgrad şi fosta sa provincie.

Un sârb, grav rănit de glonţ, a fost spitalizat, în timp ce alţi civili sârbi au fost răniţi de pietre aruncate asupra lor, a declarat pentru agenţia de presă franceză Zlatan Elek, directorul spitalului din Mitrovica, oraş situat în nordul Kosovo şi divizat între sârbi şi albanezi kosovari.

Potrivit unui comunicat al poliţiei kosovare, şase dintre ofiţerii săi au fost de asemenea răniţi în urma acestor ciocniri.

Frontiera dintre Kosovo şi Serbia a redevenit o zonă fierbinte la 20 septembrie, după ce Priştina a decis, ca „măsură de reciprocitate, ca şoferii sârbi să circule cu numerele de înmatriculare temporare kosovare pe teritoriul Kosovo. În vederea aplicării acestei măsuri, autorităţile kosovare au trimis unităţi speciale din cadrul poliţiei în partea de nord a ţării, unde populaţia este în mare parte de etnie sârbă. Ulterior, sute de etnici sârbi au blocat drumuri care conduceau către două posturi de frontieră. De asemenea, Serbia şi-a plasat armata în stare de alertă şi a trimis tancuri la graniţă. În cele din urmă, acest episode de tensiuni a fost aplanat sub medierea UE.