VIDEO EXCLUSIV C─âlin Popescu T─âriceanu: ÔÇ×Monarhia constitu┼úional─â sau republica parlamentar─â sunt mai bune dec├ót actuala form─â de guvern─âm├ónt jpeg

VIDEO EXCLUSIV C─âlin Popescu T─âriceanu: ÔÇ×Monarhia constitu┼úional─â sau republica parlamentar─â sunt mai bune dec├ót actuala form─â de guvern─âm├ónt

Fostul premier declar─â ├«ntr-un interviu acordat ziarului ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ c─â invitarea Regelui ├«n Parlament a reprezentat un gest de normalitate prin care Rom├ónia a putut ar─âta lumii c─â ├«┼či respect─â at├ót trecutul, c├ót ┼či viitorul. ├Än opinia sa, mnarhia constitu┼úional─â sau republica parlamentar─â ar fo forme de guvern─âm├ónt care ar evita suprapunerea puterilor executive ├«ntre pre┼čedinte ┼či prim-ministru, a┼ča cum se ├«nt├ómpl─â in prezent ├«n Rom├ónia.

ÔÇ×├Än plan politic, gestul nostru, al PNL, de a-l invita pe Rege ├«n Parlament, reprezint─â o atitudine de recuno┼čtin┼ú─â ┼či de respect fa┼ú─â de Rege ┼či fa┼ú─â de institu┼úia monarhic─â. O institu┼úie care a avut o contribu┼úie istoric─â deosebit─â ┼či m─â refer, at├ót la istoria mai veche, c├ót ┼či la istoria mai recent─â de dup─â 1990. Regele ┼či Casa regal─â s-au implicat foarte mult pentru a duce misiuni de diploma┼úie extern─â pe l├óng─â celelalte ┼ú─âri unde exist─â monarhii ├«n Europa, ├«n a┼ča fel ├«nc├ót demersurile nostre de integrare ├«n NATO ┼či ├«n Uniunea European─â s─â fie ├«ncununate de succes.

image

Eu spun c─â o form─â de guvernare mai bun─â dec├ót cea de ast─âzi poate fi monarhia constitu┼úional─â sau republica parlamentar─â. Sunt forme de guvern─âm├ónt ├«n care nu exist─â o dublare a puterii executive cum exist─â ast─âzi ├«n Rom├ónia ├«ntre Guvern ┼či Pre┼čedinte.

Nu exist─â posibilitatea interpret─ârii dup─â ureche a Constitu┼úiei de cel care este ales vremelnic pre┼čedinte, dup─â cum, la noi, cel care reprezint─â statul, nu este un factor de coagulare, ci de dezbinare. Monarhiile au evoluat dup─â cum se poate vedea ├«n toat─â Europa Occidental─â, s-au adaptat la condi┼úiile politice ┼či sociale din ziua de ast─âzi. Conceptul de monarh absolut nu mai exist─â ast─âzi, cel pu┼úin ├«n EuropaÔÇŁ, afirm─â C─âlin Popescu-T─âriceanu.

Imediat dup─â discursul Regelui din Parlament, fostul premier a m─ârturisit pe holurile Casei Poporului c─â dac─â rom├ónii ar considera c─â monarhia este o op┼úiune, el ar fi printre cei care ar sus┼úine aceast─â posibilitate ┼či Rom├ónia ar func┼úiona atunci a┼ča cum func┼úioneaz─â celelalte monarhii constitu┼úionale din Europa."Rom├ónia, ├«n viitor, trebuie s─â produc─â o schimbare constitu┼úional─â profund─â ┼či s─â ├«n┼úeleag─â" c─â ├«ntr-o democra┼úie parlamentar─â "Parlamentul e forul principal de dezbatere ┼či decizie". "Trebuie asigurat─â aceast─â condi┼úie minimal─â, trebuie readus Parlamentul la rolul lui esen┼úial. (...) Dac─â rom├ónii vor considera c─â monarhia este o op┼úiune, eu a┼č fi unul care a┼č sus┼úine o astfel de op┼úiune", a ad─âugat el.T─âriceanu a precizat c─â, ├«n acest caz, "Rom├ónia ar func┼úiona ca celelalte monarhii din Europa, ├«n care Casa Regal─â este simbolul statului, ┼či nu un factor perturbator", iar "Parlamentul ┼či Executivul vor avea rolul de a lua deciziile importante"."Rom├ónia a ales un model politic nefericit care creaz─â suprapuneri permanente" ┼či care "au dus la irosirea de energii", a ad─âugat fostul premier ┼či pre┼čedinte al PNL.