VIDEO dezbatere „Historia”: Se destramă Republica Moldova? A venit timpul Unirii? jpeg

VIDEO dezbatere „Historia”: Se destramă Republica Moldova? A venit timpul Unirii?

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 13 noiembrie 2015

Republica Moldova se află în pragul dispariţiei sale ca stat, ea fiind ameninţată de două mari pericole, unul care vine din exterior şi altul din interior, a avertizat ministrul apărării în exerciţiu de la Chişinău Anatol Şalaru.

„Pe plan extern, este vorba de dorinţa Rusiei de a-şi restabili imperiul de cândva, iar, pe plan intern, este vorba de corupţie. Statul se află în pericol de dispariţie. Nu avem guvern, a fost suspendată finanţarea externă, a fost destabilizată clasa politică'', a declarat ministrul apărări de la Chişinău.

„Moldova are o armată de ocupaţie pe teritoriul său care numără 2.200 de militari ruşi în Transnistria, precum şi o armată ilegală a regimului separatist transnistrean, iar ministerul lor de interne mai are un batalion cu destinaţie specială de 800 de militari. De asemenea, avem un depozit enorm cu armament rusesc în Transnistria, iar noi suntem legaţi de mâini şi de picioare din cauza statutului de neutralitate, care este ca o piatră de moară legată de picioarele unuia care este aruncat în apă. Nu avem acea umbrelă care să ne apere de o agresiune din exterior'', a atras atenţia Anatol Şalaru.

Ce trebuie să învățăm din istoria Marii Uniri? A venit timpul Unirii cu România? La aceaste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns Dan Falcan, istoric, şi Manuel Stănescu, istoric militar, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă de adevarul.ro.