VIDEO Dezbatere „Historia” la Adevărul Live: Trump, şantajat de ruşi? Mega scandal la Washington jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia” la Adevărul Live: Trump, şantajat de ruşi? Mega-scandal la Washington

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 13 ianuarie 2017

Mai este doar o săptămână până la instalarea oficială a lui Donald Trump la Casa Albă. Chiar şi aşa, scandalurile legate de preşedintele ales al SUA se ţin scai. Un raport neasumat de serviciile secrete americane, publicat în presa de peste Ocean, prezintă acuzaţii deosebit de grave legate de o posbilă şantajare a lui Donald Trump de către Rusia. Mai mult, au fost ridicate numeroase suspiciuni legate de o posbilă influenţare a lui Trump de către Rusia. În prima sa conferinţă de presă de la alegeri, Donald Trump a respins informaţiile apărute în presă, care sugerau că ar putea fi şantaj de Moscova. 

În ceea ce priveşte acceptarea ideii că ruşii au atacat cibernetic computerele computerele Comitetului Naţional Democrat în timpul campaniei electorale, Trump nu a respins varianta. „Cred că a fost Rusia, dar cred că am fost pirataţi şi de alte ţări“. Cât priveşte faptul că Putin l-ar fi preferat pe el, şi nu pe democrata Hillary Clinton, Donald Trump a afirmat:„Dacă Putin îl place pe Donald Trump, consider asta un lucru bun, nu un dezavantaj, pentru că avem o relaţie oribilă cu Rusia“.  

Pe de altă parte, viitorul şef al diplomaţiei americane,  Rex Tillerson, a declarat că „aliaţii SUA din NATO au motiv să fie preocupaţi din cauza Rusiei”, dar că SUA îşi va respecta angajamentele faţă de ei. „Rusia trebuie să ştie că ne vom respecta angajamentele faţă de aliaţii noştri, aşa cum Rusia trebuie să răspundă pentru faptele sale”. Rex Tillerson a declarat că Statele Unite ar fi trebuit să reacţioneze mai decis la anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.  Care va fi politica americană în privinţa Rusiei? Cum va afecta această politică România? Dar, Republica Moldova?

La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, şi Claudiu Degeratu, analist de politică internaţională, Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă în direct de site-ul adevarul.ro, începând cu ora 11.00.