VIDEO // Cum a încercat un spion rus (FSB) să l asasineze pe directorul unui institut de cercetare militară din Ucraina jpeg

VIDEO // Cum a încercat un spion rus (FSB) să-l asasineze pe directorul unui institut de cercetare militară din Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 iunie 2021

Ofiţerii din cadrul Direcţiei de Contraspionaj a Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) au reţinut, luni, un colaborator al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse) care încerca să planteze o bombă pe maşina directorului unui institut de cercetare militară din Ucraina. Ofiţerii SBU au relatat că agentul rus a venit special din Rusia în oraşul ucrainean Severodonetsk pentru a comite acest act terorist, relatează adevarul.ro.

Conform anchetei, un cetăţean ucrainean, care în prezent lucrează pentru miliţiile separatiste din Republica Populară Lugansk (LPR), a fost recrutat în 2020 de către Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) pentru a desfăşura activităţi de informaţii şi subversive pe teritoriul Ucrainei, scrie presa ucraineană. Pentru a-şi îndeplini sarcinile atribuite, colaboratorul FSB a încercat, prin intermediari, să obţină informaţii clasificate de la un institut militar de cercetare din Harkov. Acesta era interesat să obţină informaţii despre cele mai recente programe de cercetare – hardware militar şi UAV-uri. Unul dintre complicii săi a fost reţinut în februarie 2021.

În oraşul ucrainean Severodonetsk urma să aibă loc un asasinat cu bomba care se încadrează în aceleaşi tipare cu cazul de la Arad în care omul de afaceri Ioan Crişan a fost ucis după ce maşina sa a fost aruncată în aer cu un dispozitiv exploziv. Colaboratorul FSB a sosit din Rusia în oraşul ucrainean Severodonetsk, unde anchetatorii ucraineni spun că a planificat minuţios să comită un act terorist prin plantarea unui dispozitiv exploziv improvizat, proiectat de către oamenii săi de legătura din FSB, pe maşina şefului institutului militar de cercetare din Harkov. În care încerca să instaleze dispozitivul exploziv a fost reţinut de ofiţerii din cadrul direcţie de contraspionaj a SBU.