VIDEO // Cu lacrimi în ochi, Theresa May şi a anunţat demisia jpeg

VIDEO // Cu lacrimi în ochi, Theresa May şi-a anunţat demisia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 mai 2019

Theresa May, a anunţat, vineri, că pe data de 7 iunie va demisiona din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, scrie BBC. În timpul unei declaraţii din Downing Street, Theresa May a spus că a făcut „tot ceea ce a putut“ pentru a onora rezultatul Brexitului şi că „regretă profund“ faptul că nu a putut duce la bun sfârşit procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul Regatului Unit a făcut acest anunţ după o întâlnire cu Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922 din Camera Comunelor- care era pregătit să declanşeze un al doilea vot de neîncredere pentru Theresa May, dacă aceasta refuza să demisioneze.

Theresa May a menţionat că desemnarea unui nou prim-ministru „este în interesul ţării“ şi că va rămâne în funcţie până când va avea loc concursul pentru desemnarea unui nou lider al Partidului Conservator, care va avea loc imediat după data de 7 iunie. Vocea lui May a tremurat la sfârşitul discursului său, în timp ce spunea: „Voi părăsi în curând acest post, care pentru mine a fost o onoare. A doua femeie prim-ministru, dar cu siguranţă nu ultima. Nu fac asta cu ranchiună, ci cu o recunoştinţă enormă că am avut ocazia să servesc ţara pe care o iubesc“.

Theresa May nu a reuşit să-şi convingă majoritatea şi nici opoziţia în Parlament cu planul său al ”ultimei şanse” în vederea implementării Brexitului, crticat de toate partidele. Parlamentari din ambele părţi ale disputei privind Brexitul au declarat că propunerile sunt superficiale. La câteva ore după anunţul lui May, peste 20 de conservatori care au susţinut acordul la ultimul vot au anunţat că îl vor respinge acum. Premierul britanic a anunţat marţi o serie de compromisuri - inclusiv posibilitatea unui al doilea referendum şi rămânerea într-o uniune vamală temporară cu Uniunea Europeană (UE) -, cu scopul de a încerca să obţină o susţinere a planului său cu privire la Brexit a majorităţii deputaţilor.

May era supusă unei presiuni crescute de a pleca din funcţie, în urma demisiei unui ministru important, Andrea Leadsom, din cauza abordării guvernului asupra Brexit. Leadsom şi-a anunţat demisia la finalul unei zile în care respingerea faţă de noul plan al Theresei May pentru Brexit a crescut treptat, scrie Rador. În scrisoarea ei către premier, Andrea Leadsom a afirmat că nu mai crede că abordarea guvernului va duce la un rezultat în conformitate cu referendumul, că acordul ar însemna că Marea Britanie nu ar fi cu adevărat suverană şi că un nou referendum ar provoca diviziuni periculoase. În răspunsul ei, premierul a declarat că este recunoscătoare pentru activitatea Andreei Leadsom, dar că nu este de acord cu ideea că acordul negociat cu UE ar însemna că Marea Britanie nu ar deveni o ţară suverană şi că nu recunoaşte aceste comentarii legate de luarea deciziilor în guvern.

627x0 jpg jpeg

Foto: Caricatură înfăţişându-i pe Nigel Farage şi Boris Johnson după Brexit