Vicepreşedintele american Mike Pence promite să onoreze istoria SUA şi să asigura o tranziţie sigură a lui Joe Biden jpeg

Vicepreşedintele american Mike Pence promite să onoreze istoria SUA şi să asigura o tranziţie sigură a lui Joe Biden

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 ianuarie 2021

Vicepreşedintele american Mike Pence a promis joi că va respecta istoria ţării şi va asigura o tranziţie sigură de putere către preşedintele-ales Joe Biden, la opt zile după ce susţinătorii liderului în exerciţiu de la Casa Albă, Donald Trump, au luat cu asalt Capitoliul, relatează agrepres.ro.

Pence a făcut afirmaţiile înainte de o întrunire pe teme de securitate la sediul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă şi în timpul unei întâlniri cu trupele Gărzii Naţionale care păzesc Capitoliul SUA, vicepreşedintele american fiind unul dintre oficialii de top nevoiţi să fie duşi într-un loc sigur în timpul atacului de săptămâna trecută. 

"Am supravieţuit cu toţii acelei zile de 6 ianuarie. Şi, aşa cum a spus clar preşedintele ieri, suntem angajaţi la o tranziţie ordonată şi la o învestire sigură. Poporul american merită asta", a declarat Pence în prima sa apariţie la un eveniment public după asaltul în urma căruia şi-au pierdut viaţa cinci persoane. El a mai spus că Biden şi vicepreşedintele-ales Kamala Harris vor fi învestiţi la 20 ianuarie "într-o manieră în acord cu istoria şi tradiţiile noastre şi într-un mod care onorează poporul american şi Statele Unite". 

Trump, care nu intenţionează să ia parte la învestire, a devenit miercuri primul preşedinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori, după ce zece dintre colegii săi din Partidul Republican li s-au alăturat democraţilor din Camera Reprezentanţilor pentru un impeachment pentru incitare la insurecţie în asaltul de săptămâna trecută. 

Pence s-a întâlnit de asemenea şi cu zeci de membri ai forţelor de pază în afara Capitoliului, mulţumindu-le pentru că asigură securitatea "într-o perioadă atât de importantă din viaţa naţiunii noastre". Apariţiile sale de joi, atent pregătite, au marcat un contrast cu cele ale lui Trump, care nu a mai vizitat Capitoliul de la asalt. Într-un video făcut public miercuri seară, Trump a dezaprobat violenţele. 

Pence este de mult timp unul dintre cei mai loiali apropiaţi ai lui Trump, însă i-a stârnit furia liderului de la Casa Albă pentru că a refuzat să blocheze certificarea în Congres a victoriei lui Biden. În timpul asaltului, unii dintre susţinătorii lui Trump au vorbit despre asasinarea lui Pence pentru trădare. Trump şi Pence au încercat să aplaneze disputa în timpul unei întâlniri care a avut loc luni în Biroul Oval, dar consilierii spun că au fost profund dezamăgiţi de felul în care Trump l-a tratat pe Pence.