Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: ┬źPre╚Öedintele Klaus Iohannis a ├«nceput un fel de dialog prin care se accept─â par╚Ťial autonomia ╚Ťinutului secuiesc┬╗ jpeg

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: ┬źPre╚Öedintele Klaus Iohannis a ├«nceput un fel de dialog prin care se accept─â par╚Ťial autonomia ╚Ťinutului secuiesc┬╗

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 19 iulie 2017

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat ├«n deschiderea Universit─â╚Ťii de Var─â de la c─â el nu a avut speran╚Ťe prea mari ├«nainte de la vizita pre╚Öedintelui Klaus Iohannis ├«n secuime, dar recunoa╚Öte c─â este un pas mare c─â pre╚Öedintele Rom├óniei a venit ├«n secuime. 

ÔÇ×Faptul c─â pre╚Öedintele Rom├óniei Klaus Iohannis a ascultat imnul secuiesc st├ónd ├«n picioare arat─â faptul c─â el respect─â imnul secuiesc. Primirea steagului secuiesc, d├ónd ├«n schimb tricolorul, ├«nseamn─â c─â Pre╚Öedintele Rom├óniei recunoa╚Öte steagul secuiesc. Pre╚Öedintele a declarat c─â respinge autonomia pe criterii etnice, dar noi (ungurii ╚Öi secuii n.r.) nu am cerut niciodat─â autonomie etnic─â, ci autonomie teritorial─â. De aceea fa╚Ť─â de ceea ce spune Pre╚Öedintele Iohannis ╚Öi anume c─â este de acord cu autonomia regional─â, ceea ce spunem noi (ungurii ╚Öi secuii n.r.) nu este cu nimic diferit, ci e doar o diferen╚Ť─â semantic─âÔÇŁ, a declarat vicepremierul Ungariei.

Zsolt Semjen jpg jpeg

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (al patrulea din dreapta), la Universitatea de Vară de la Tușnad Băi

ÔÇ×Dup─â p─ârerea noastr─â, prin vizita sa, pre╚Öedintele Klaus Iohannis a ├«nceput un fel de dialog prin care se accept─â par╚Ťial autonomia ╚Ťinutului secuiesc. Noi ungurii nu am cerut ceva ce nu exist─â deja ├«n Uniunea European─â. Dac─â exist─â anumite drepturi pentru minorit─â╚Ťi ├«n Uniunea European─â ╚Öi nou─â, ungurilor ╚Öi secuilor, nu ni se acord─â ├«nseamn─â c─â noi suntem considera╚Ťi cet─â╚Ťeni europeni de rangul doi. Noi, ungurii ╚Öi secuii, nu suntem cet─â╚Ťeni de rangul doi ├«n Uniunea European─â. Dac─â pentru rom├óni Unirea de la 1 Decembrie are un rol important ├«n definirea identit─â╚Ťilor na╚Ťionale, pentru noi este o zi trist─â. Noi le cerem s─â studieze cu aten╚Ťie declara╚Ťia de la Alba Iulia ╚Öi s─â se asigure c─â respect─â ceea ce au promis la Alba Iulia!ÔÇŁ a mai declarat Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungariei a mai declarat că vizita Iohannis de zilele în trecute în este foarte importantă în contextul recunoașterii autonomiei secuiești.

Pre╚Öedintele Klaus Iohannis, vizit─â ├«n jude╚Ťele Covasna ╚Öi Harghita

Pre╚Öedintele Klaus Iohannis vizitat mar╚Ťi jude╚Ťele Harghita ╚Öi Covasna, unde a participat la dezbateri cu reprezentan╚Ťi ai administra╚Ťiei publice locale ╚Öi ai asocia╚Ťiilor profesionale. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit lui Klaus Iohannis un steag al ┼óinutului Secuiesc. Iohannis a urm─ârit z├ómbind cum Kalman a scos steagul ┼či l-a ├«ntins, i-a f─âcut semn unui consilier s─â-l ia, apoi a cerut de la stafful s─âu un pachet, din care a scos un steag al Rom├óniei, pe care l-a ├«ntins ├«n v├«─âzul tuturor ┼či i l-a oferit primarului din Miercurea Ciuc.

Pre╚Öedintele Klaus Iohannis s-a pronun╚Ťat ├«mpotriva autonomiei pe criterii etnice a ╚Üinutului Secuiesc. 

ÔÇŁAutonomia local─â ┼či regional─â ajut─â, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru c─â ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomand─â ca ├«n cazul unei regionaliz─âri s─â nu se realizeze delimitarea regional─â pe linia de delimitare etnic─âÔÇŁ, a precizat pre╚Öedintele Rom├óniei. 

Universitatea de Vară de la Tușnad Băi

La deschiderea Universit─â╚Ťii de Var─â de la Tu╚Önad B─âi, Potapi Arpad Janos, secretar de stat ├«n Ministerul de Externe de la Budapesta, a declarat ca to╚Ťi cei prezen╚Ťi aici vin de peste hotare. ÔÇŁNoi muncim ├«n continuare ca aceast─â sintagm─â ┬źde peste hotare┬╗ s─â ├«ncetezeÔÇŁ.

Premierul ungar Viktor Orban va rosti un discurs la Universitatea de Var─â de la B─âile Tu╚Önad pe 22 iulie. Orban ╚Öi mai mul╚Ťi mini╚Ötri ╚Öi secretari de stat din cabinetul s─âu vor participa ╚Öi vor sus╚Ťine prelegeri pe diferite teme la Universitatea de var─â de la B─âile Tu╚Önad, la care sunt a╚Ötepta╚Ťi circa 70.000 de participan╚Ťi ╚Öi unde, printre altele, se va discuta ╚Öi despre regionalizarea Rom├óniei.

Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) ╚Öi Funda╚Ťia Pro Minoritate organizeaz─â, ├«n perioada 19-23 iulie, la B─âile Tu╚Önad, Harghita, a 28-a edi╚Ťie a Universit─â╚Ťii de var─â ╚Öi a taberei studen╚Ťe╚Öti de la B─âile Tu╚Önad/ Tusvanyos.