UPDATE// Tânărul cu afecțiuni psihice care a amenințat o cu moartea pe actrița Maia Morgenstern a fost reținut jpeg

UPDATE// Tânărul cu afecțiuni psihice care a amenințat-o cu moartea pe actrița Maia Morgenstern a fost reținut

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 martie 2021

Un tânăr de 25 ani din București, cu afecțiuni psihice, a fost reținut luni de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 în cazul amenințărilor cu moartea transmise actriței Maia Morgenstern. El este acuzat de amenințare pe criterii de etnie și religie.

”La data de 27.03.2021, suspectul a trimis de pe adresa de email un mesaj cu caracter antisemit care cuprindea amenințări cu moartea și cu alte vătămări la adresa pesoanei vătămate și la adresa angajaților Teatrului Evreiesc de Stat”, au anunțat procurorii într-un comunicat de presă. Dosarul a fost declinat Parchetului Judecătoriei Sectorului 3.

Duminică, un echipaj de poliție, însoțit de mama tânărului, s-a deplasat la domiciliul acestuia pentru a ridica echipamentul informatic folosit, urmând a fi predat de bunăvoie, potrivit sursei citate.

Val de mesaje antisemite la adresa Maiei Morgenstern. Alexandru Muraru: «Poliția trebuie să ancheteze de urgență cazul»

Pe adresa de e-mail a Teatrului Evreiesc a fost trimis un nou mesaj plin de ură la adresa evreilor, dar mai ales a Maiei Morgenstern, relatează adevarul.ro.

Sub titlul „Evreica slinoasă“, un nou mesaj plin de ură a fost trimis pe adresa Teatrului Evreiesc de pe adresă de email fictivă, enolagay@usa.com. „Enola Gay” este numele bombardierului american care a lansat prima bombă atomică la 6 august, 1945, asupra oraşului japonez Hiroshima.

„O tu evreică slinoasă să nu fii supărată că TPI a început proces împotriva altor slinoşi care au omorât şi torturat oameni nevinovaţi. Tu care eşti moartă şi îngropată din punct de vedere artistic Tu care eşti un zero al cinematografiei Te-ai impus şi ai fost impusă prin evreisme, jidanisme ca decan, ca director de teatru, în cinematografia românească şi mondială Tu coruptă nenorocită care ai obţinut fonduri nemeritate în baza evreismelor şi jidanismelor Tu scursură ordinară care nu meriţi să calci pe pământ românesc Ţi-ai câştigat biletul către lagărul corupţilor alături de alte scursuri corupte O să-ţi ţină de plictiseală politicianul zero dacian Cioloş, tot o scursură ordinară“, scrie în mesajul email trimisTeatrului Evreiesc de Stat.

La acest mesaj a reacţionat şi Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 din Bucureşti, care a şi publicat imaginea emailului:

„Mintea mea nu poate concepe. Am fost crescut altfel. Am trăit pe lângă altfel de oameni. Am citit cărţi, da, despre o epocă pe care o credeam uitată. Le-am citit cu mintea omului care era convins că epoca aceea a trecut. Că omenirea este cu (măcar) un pas în faţă. Pare că am greşit. Înţeleg că Facebook blochează conturile celor care postează cum arată răul în stare pură. Nu este un rău primitiv, ci un rău elaborat. Un rău cu referinţe istorice, cu referinţe culturale. Un rău educat. Este un rău care înţelege lumea şi decide să fie rău. E mult mai uşor să lupţi cu oameni care sunt răi pentru că vor mai mulţi bani. Care fac lucruri ilegale să câştige mai mult. Asta e uşor, pentru că există feluri legitime de a câştiga bani şi îi poţi îndrepta spre acele feluri. E greu însă să lupţi cu un rău care are ca principală motivaţie ura. E teribil de greu să lupţi cu un astfel de rău“, a scris edilul pe pagina de socializare.

Alexandru Muraru: Poliția trebuie să ancheteze de urgență cazul atacului antisemit 

Deputatul Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, face un apel pe pagina sa de Facebook la Poliția Română să ancheteze de urgență cazul atacului antisemit la adresa Maiei Morgenstern.

Poliția trebuie să ancheteze de urgență cazul atacului antisemit la adresa dnei Morgenstern și să ia în considerare că parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acțiunile antisemite
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, condamn cu fermitate atacul antisemit la adresa doamnei Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, și solicit Poliției Române să trateze cu celeritate și maximă seriozitate acest caz grav.
Aceste amenințări nu trebuie tratate cu superficialitate, cu atât mai mult cu cât ele vin, la prima vedere, sub semnătura unui grup parlamentar. Privesc cu multă reținere afirmațiile de delimitare ale deputatului George Simion, liderul partidului AUR, grupare politică neo-fascistă, cunoscută pentru ieșirile publice xenofobe, antisemite, conspiraționiste în manifestări politice publice, stradale, pe rețelele de socializare și, mai grav, de la tribuna Parlamentului!
Dar până la aflarea adevărului, un lucru este cert. Fenomenul antisemitismului și xenofobiei este prezent, din păcate, în România. Aș vrea să cred că discutăm despre situații izolate, deoarece trăim într-un stat condus de valori democratice ghidate de conviețuire interetnică și diversitate culturală. Dar ultimele luni conduc la ideea că ascensiunea unei formațiuni politice în Parlament a degradat masiv discursul public și a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90!
Astfel, avem o reală provocare la nivel înalt, în structura parlamentară, unde elogiile aduse criminalilor de război se ascund în spatele imunității declarației politice. Din păcate, astfel de manifestări sunt luate drept exemplu și, așa cum s-a văzut, încurajează acțiunile antisemite. Nu putem trece cu vederea un astfel de comportament, în contradicție cu prevederile Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.
Avalanșa mesajelor reprobabile la adresa memoriei victimelor Holocaustului face partidul AUR un exponent al acestor acțiuni precum cea îndreptată împotriva actriței Maia Morgenstern.
Escaladarea atmosferei din ultimele luni a fost inclusiv remarcată în aceste zile prin semnalul de alarmă tras de una dintre cele mai mari organizații evreiești din lume – „B’nai B’rith International”, care numără peste 100.000 de membri și susținători din peste 40 de țări. Organizația a cerut liderilor Parlamentului să oprească și să condamne propaganda „grotescă”, neo-fascistă, pe care un senator al AUR o face de câteva săptămâni de la tribuna Senatului României, de elogiere și îndemn la reabilitarea a criminalilor de război, implicați in operațiunile genocidale sau de susținere a regimului criminal condus de Ion Antonescu, care a exterminat aproape jumătate din evreii din Romania in anii 40. Astfel, gravele derapaje care se produc în Parlament sunt mesaje de instigare la ură și de multiplicare și escaladare a rasismului și antisemitismului, o saturnalie a violenței politice și simbolice.
Așa cum am mai spus, voi face toate demersurile care stau în puterea mandatului meu pentru sancționarea acestor derapaje, scrie Alexandru Muraru.

Maia Morgenstern a primit și săptămăna trecută mesaje de ameninţare pe care le-a făcut publice pe contul său de Facebook. Mesajul a fost trimis de către un „Andrei Illarie” pe toate adresele oficiale ale Teatrului Evreiesc de Stat, fiind semnat la final „din partea partidului AUR”. Autorul mesajului i-a transmis actriţei că doreşte să incendieze Teatrul Evreiesc, împreună cu toţi actorii de acolo.

„Intenţionez să o omor pe nenorocita aia de Maia Morgenstern pentru că a îndrăznit să vorbească împotriva prietenului meu, pentru că a stârnit ceva. Are zilele numărate. În numele prietenului meu, vă pot promite că intenţionez să-i dau foc teatrului vostru idiot de idiş. Intenţionez să o arunc într-o cameră de gazare, într-un cuptor murdar unde o voi arde pe ea şi pe copiii ei murdari”, se arată într-o parte a mesajului publicat de actriţă, care conţine mai multe expresii de nedescris.

Maia Morgenstern a depus ulterior o plângere la poliţie, iar în urma analizării mesajului, anchetatorii au ajuns la concluzia că adresa IP a autorului nu este cea reală, şi că adresa de e-mail folosită, pe numele „Andrei Illarie”, nu este asociată cu conturi de pe reţelele sociale sau alte site-uri web. Brigada Antiteroristă a SRI a colaborat cu Poliţia Română în ancheta referitoare la mesajele de ameninţare făcute la adresa directoarei Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgenstern. În urma cercetărilor au fost identificate două persoane, informează Poliţia Română.