Uniunea Europeană nu va accepta niciodată pentru Cipru o soluţie bazată pe existenţa a două state  jpeg

Uniunea Europeană nu va accepta niciodată pentru Cipru o soluţie bazată pe existenţa a două state

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 9 iulie 2021

Uniunea Europeană nu va accepta niciodată pentru Cipru o soluţie bazată pe existenţa a două state pe criterii etnice, a afirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agerpres.ro.

Aflată în vizită la Nicosia, Von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană a vorbit cu o singură voce în legătură cu chestiunea cipriotă, veche de câteva decenii şi care este un obstacol în calea aspiraţiilor Turciei de a adera la blocul comunitar.

''Vreau să repet că niciodată nu vom accepta o soluţie cu două state. Suntem fermi şi foarte uniţi cu privire la acest lucru'', a declarat preşedintele CE într-o conferinţă de presă.

Insula Cipru este divizată din 1974, partea sa nordică (''Republica Turcă a Ciprului de Nord'') fiind recunoscută numai de Turcia, în timp ce Republica Cipru este membră a Uniunii Europene începând din 2004.

Actualul blocaj în dialogul dintre cele două comunităţi din Cipru (greacă şi turcă) este cauzat de dezacordurile privind forma pe care ar putea-o lua eventuala unificare - o uniune de două state independente, soluţie propusă de conducerea ciprioţilor turci, sau o federaţie lejeră, variantă susţinută de ciprioţii greci.

Tratativele de la Geneva desfăşurate în acest an nu au dus la progrese notabile.

''Vecinii noştri au interesul de a exista bune relaţii bilaterale. Dacă aşa stau lucrurile - noi de asemenea suntem interesaţi să avem bune relaţii - vreau ca vecinii noştri să ştie că dacă ei vorbesc cu unul dintre statele noastre membre, de exemplu cu Cipru, indiferent de ton, atunci ei vorbesc cu Uniunea Europeană'', a insistat Ursula von der Leyen.