Ungaria şi a retras sprijinul pentru aderarea României la OCDE jpeg

Ungaria şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la OCDE

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 6 septembrie 2017

Guvernul de la Budapesta şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta.

Guvernul maghiar a anunțat că a luat această decizie după ce o instanță din România a suspendat înființarea unui liceul catolic la Târgu Mureş. Levente Maguar, secretar de stat în Ministerul maghiar de Externe, a afirmat că Ungaria consideră că această decizie este ”un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi familiilor afectate” și a cerut României să rezolve în cel mai scurt timp posibil această situaţie.

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat miercuri de MAE ungar în legătură cu acest subiect, relatează Agerpres.

Pe de altă parte, Fundaţia Statusul Romano - Catolic din Transilvania a organizat miercuri, un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, pentru convingerea Ministerului Educaţiei să asigure funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş. Sute de persoane au participat miercuri după-amiază, 6 septembrie, de la ora 18.00, în faţa Prefecturii Mureş, la un miting de protest, relatează Adevărul.

În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

România şi-a depus candidatura la OCDE acum câţiva ani şi pe 8 septembrie urma să fie luată o decizie finală.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe

„Autorităţile centrale au în atenţie situaţia acestei unităţi de învăţământ pentru identificarea celor mai potrivite soluţii care să răspundă interesului solicitanţilor şi să fie conforme cadrului juridic în vigoare, în acest scop fiind instituit un dialog constant între autorităţi şi persoanele interesate“, precizează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București.

MAE atrage atenţia asupra transformării cazului din Târgu Mureş într-un subiect de campanie în Ungaria şi că orice relatare despre nerespectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este contrară realităţii.

„Autorităţile române sunt interesate de identificarea unor soluţii care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranţă şi buna convieţuire interetnică la nivelul societăţii române şi care să asigure o bună integrare a cetăţenilor români, indiferent de etnie, în societatea română.

Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.

Condiţiile înfiinţării şi funcţionării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei.

Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile.

Orice încercare de prezentare a situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este contrară realităţii, existând numeroase exemple de unităţi de învăţământ la toate nivelurile de educaţie care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educaţie în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România. Acest fapt este confirmat inclusiv de nivelul ridicat de vorbire a limbii maghiare de către persoanele aparţinând minorităţii maghiare.

În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală.

Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc“, se arată în comunicatul MAE.