Un vas din ceramică foarte rar, vândut la licitaţie cu peste 20 de milioane de euro jpeg

Un vas din ceramică foarte rar, vândut la licitaţie cu peste 20 de milioane de euro

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 4 aprilie 2012

Un vas din ceramică extrem de rar, fabricat în China imperială în urmă cu aproape o mie de ani, a fost adjudecat cu peste 20 de milioane de euro, depăşind de aproape trei ori estimările specialiştilor, cu ocazia unei licitaţii ce a fost organizată de casa Sotheby's, la Hong Kong.

Această cupă rotundă în formă de floare, ale cărei margini sunt modelate delicat în şase locuri pentru a semăna cu nişte petale, datează din timpul dinastiei Song de Nord (960-1127). Vasul este un obiect de ceramică Ru, denumit astfel după unul dintre cele cinci mari cuptoare oficiale care au funcţionat în timpul dinastiei Song.

Estimat la 80 de milioane de dolari Hong Kong (HKD) - 7, 8 milioane de euro -, vasul a fost adjudecat pentru 208 milioane de dolari Hong Kong (20, 2 milioane de euro) de un cumpărător care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

image
image

Acesta este un nou record de preţ pentru o piesă de ceramică din dinastia Song de Nord. Precedentul record era deţinut de un vas Guan, vândut cu 67, 52 milioane de dolari Hong Kong (6, 5 milioane de euro).

Opt cumpărători s-au "înfruntat" într-o şedinţă de licitaţie spectaculoasă, care a avut o durată de 15 minute.

Având o culoare vernil pal cu tente gri şi imitând jadul, obiectele de ceramică Ru sunt considerate a fi cele mai rare din China.

Se estimează că în lume mai există doar 79 de vase Ru care au supravieţuit intacte până în zilele noastre.

Doar şase vase Ru se află în colecţii private, inclusiv cupa pusă în vânzare la Hong Kong, considerată "starul sezonului" de vicepreşedintele filialei asiatice a casei de licitaţii Sotheby's, Nicolas Chow.

Această piesă extrem de rară ar fi trebuit să fie expusă pentru public într-un weekend din luna martie, într-un mare hotel din Beijing, dar, în faţa afluenţei impresionante de vizitatori, organizatorii s-au răzgândit în ultimul moment. În cele din urmă, doar cumpărătorii potenţiali, aleşi pe sprânceană, au putut să contemple vasul.

sursa:mediafax.ro