Un vas din ceramică foarte rar, vândut la licitaţie cu peste 20 de milioane de euro jpeg

Un vas din ceramică foarte rar, vândut la licitaţie cu peste 20 de milioane de euro

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 4 aprilie 2012

Un vas din ceramic─â extrem de rar, fabricat ├«n China imperial─â ├«n urm─â cu aproape o mie de ani, a fost adjudecat cu peste 20 de milioane de euro, dep─â┼čind de aproape trei ori estim─ârile speciali┼čtilor, cu ocazia unei licita┼úii ce a fost organizat─â de casa Sotheby's, la Hong Kong.

Aceast─â cup─â rotund─â ├«n form─â de floare, ale c─ârei margini sunt modelate delicat ├«n ┼čase locuri pentru a sem─âna cu ni┼čte petale, dateaz─â din timpul dinastiei Song de Nord (960-1127). Vasul este un obiect de ceramic─â Ru, denumit astfel dup─â unul dintre cele cinci mari cuptoare oficiale care au func┼úionat ├«n timpul dinastiei Song.

Estimat la 80 de milioane de dolari Hong Kong (HKD) - 7, 8 milioane de euro -, vasul a fost adjudecat pentru 208 milioane de dolari Hong Kong (20, 2 milioane de euro) de un cump─âr─âtor care a dorit s─â ├«┼či p─âstreze anonimatul.

image
image

Acesta este un nou record de preţ pentru o piesă de ceramică din dinastia Song de Nord. Precedentul record era deţinut de un vas Guan, vândut cu 67, 52 milioane de dolari Hong Kong (6, 5 milioane de euro).

Opt cump─âr─âtori s-au "├«nfruntat" ├«ntr-o ┼čedin┼ú─â de licita┼úie spectaculoas─â, care a avut o durat─â de 15 minute.

Av├ónd o culoare vernil pal cu tente gri ┼či imit├ónd jadul, obiectele de ceramic─â Ru sunt considerate a fi cele mai rare din China.

Se estimează că în lume mai există doar 79 de vase Ru care au supravieţuit intacte până în zilele noastre.

Doar ┼čase vase Ru se afl─â ├«n colec┼úii private, inclusiv cupa pus─â ├«n v├ónzare la Hong Kong, considerat─â "starul sezonului" de vicepre┼čedintele filialei asiatice a casei de licita┼úii Sotheby's, Nicolas Chow.

Aceast─â pies─â extrem de rar─â ar fi trebuit s─â fie expus─â pentru public ├«ntr-un weekend din luna martie, ├«ntr-un mare hotel din Beijing, dar, ├«n fa┼úa afluen┼úei impresionante de vizitatori, organizatorii s-au r─âzg├óndit ├«n ultimul moment. ├Än cele din urm─â, doar cump─âr─âtorii poten┼úiali, ale┼či pe spr├óncean─â, au putut s─â contemple vasul.

sursa:mediafax.ro