Un ulcior antic a fost descoperit de un s─âtean care ├«┼či ara p─âm├óntul l├óng─â ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa jpeg

Un ulcior antic a fost descoperit de un s─âtean care ├«┼či ara p─âm├óntul l├óng─â ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa

­čôü Antichitate
Autor: Daniel Guţă

Un s─âtean din comuna R├óu de Mori a descoperit un ulcior antic, ├«n timp ce ├«┼či ara p─âm├óntul. B─ârbatul a anun┼úat autorit─â┼úile, iar reprezentan┼úii Muzeului Civiliza┼úiei Dacice ┼či Romane din Deva au ridicat obiectul

Un localnic din comuna Râu de Mori, aflată la poalele Retezatului, a descoperit întâmplător, în timp ce se afla la arat, un ulcior din epoca romană. Vasul din ceramică se afla în pământ, iar săteanul a dat peste el în timp ce ara.

ÔÇ×Piesa ├«n cauz─â a fost descoperit─â ├«n partea de est a Coloniei Dacica Sarmizegetusa, ├«n apropierea drumului imperial care venea de la Dun─âre ┼či se ├«ndrepta spre nordul provinciei Dacia. Ea provine dintr-un morm├ónt de incinera┼úie de epoc─â roman─â (sec. II-III d. Chr.), c─âptu┼čit cu lespezi de piatr─â.

Partea superioar─â a morm├óntului a fost distrus─â de lucr─ârile agricole anterioare, moment ├«n care probabil c─â a disp─ârut ┼či cea mai mare parte a inventarului, iar ├«n acest caz plugul a deranjat partea de jos, care mai con┼úinea o cantitate mic─â din cenu┼ča defunctului ┼či ulciorul recuperatÔÇŁ, a declarat Gic─â B─âe┼čtean, arheolog ├«n cadrul Muzeului Civiliza┼úiei Dacice ┼či Romane din Deva.

image

Ulciorul a fost ridicat ┼či predat ├«n patrimoniul MCDR Deva. Va face parte din colec┼úia

image