Un text scris de Napoleon în limba engleză, vândut cu 325 000 de euro jpeg

Un text scris de Napoleon în limba engleză, vândut cu 325.000 de euro

📁 Napoleon şi războaiele sale
Autor: Redacția
🗓️ 11 iunie 2012

"It is two o'clock after midnight, I have enow sleep/ E ora două după miezul nopţii, am dormit destul"-un scurt text scris în limba engleză de împăratul Napoleon, în timpul exilului din Insula Sfânta Elena, a fost vândut cu 325.000 de euro, la o licitaţie organizată de casa Osenat.

Documentul a fost achiziţionat, duminică, de Muzeul Scrisorilor şi Manuscriselor din Paris, informeză Mediafax.

Scrisă de Napoleon, această scrisoare de o pagină, datată din 9 martie 1816, este adresată contelui Emmanuel de Las Cases, companionul său de exil şi viitor redactor al volumului de memorii al împăratului învins.

Potrivit casei de licitaţii Osenat, care organizează în fiecare an la Fontainebleau, în apropiere de Paris, licitaţii cu obiecte din perioada imperiului napoleonian, această scrisoare a lui Napoleon este "una din singurele trei cunoscute în lume".

Estimată iniţial între 60.000 şi 80.000 de euro, scrisoarea a fost achiziţionată cu 325.000 de euro de Muzeul scrisorilor şi manuscriselor, după o licitaţie foarte disputată.

În volumul "Mémoral de Sainte-Hélène", contele de Las Cases spune că în martie 1816 Napoleon îi scria scrisori în engleză, pentru a exersa limba vorbită de soldaţii care îl ţineau captiv, pe care el se hotărâse să o înveţe cu câteva săptămâni mai devreme.