Un sistem de fortificații din Epoca Bronzului, descoperit pe o insulă din Italia (© ingv.it)

Un sistem de fortificații din Epoca Bronzului, descoperit pe o insulă din Italia

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 26 ianuarie 2024

Cercetătorii italieni au descoperit un sistem ascuns de fortificații, îngropat sub un sat datând din Epoca Bronzului, în Ustica, o mică insulă la nord de Sicilia.

Denumită Villaggio dei Faraglioni, aşezarea are „un plan urban ordonat”, alcătuit din colibe şi drumuri înguste construite în extremitatea nordică a insulei, potrivit unui comunicat al Institutului italian pentru geofizică şi vulcanologie (INGV), citat de Agerpres.

Cu ajutorul unor instrumente precum georadar şi tomografie electrică (care permite fotografiere în subteran), o echipă de arheologi şi geologi au descoperit fragmente dintr-un zid îngropat, potrivit unui studiu publicat în numărul din ianuarie al revistei Applied Geophysics.

Sistemul de fortificație din piatră, sub forma unui arc, pe care cercetătorii l-au descris precum un „zid impunător”, are 250 de metri lungime şi o înălțime de 4-5 metri, potrivit comunicatului.

Deși situl a fost excavat de mai multe ori din anii 1970, este pentru prima dată când cercetătorii au observat fortificațiile ascunse.

Satul fortificat a fost locuit în perioada 1400-1200 î. Hr, iar cercetătorii îl consideră „una dintre cele mai bine conservate așezări mediteraneene din acele vremuri”, potrivit comunicatului.