Un sanctuar dedicat zeului Mithra, descoperit în Corsica / VIDEO jpeg

Un sanctuar dedicat zeului Mithra, descoperit în Corsica / VIDEO

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 3 martie 2017

Arheologii francezi au descoperit un sanctuar dedicat zeului Mithra pe situl coloniei romane Mariana, din Lucciana, pe insula franceză Corsica, a anunțat Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive. 

Mariana, o colonie romană fondată în anul 100 î.Hr., a cunoscut apogeul în secolele III-IV d. Hr.., iar portul său a contribuit la comerțul din Marea Mediterană. Săpăturile arheologice au scos la iveală o suburbie a Marianei antice. 

Este pentru prima dată când în Corsica este identificat un sanctuar dedicat zeului Mithra. În lipsa unei documentații scrise explicite, informațiile despre mithraism se bazează în principal pe studierea sanctuarelor și a reprezentărilor pictate sau sculptate din acestea. 

Sanctuarul din Mariana este alcătuit din mai multe spații caracteristice, printre care o sală de cult și anticamera sa. Sala de adunare dreptunghiulară este format dintr-un coridor central flancat de două banchete lungi. 

La capătul coridorului se afla un basorelief de marmură, reprezentându-l pe Mithra purtând pe cap boneta frigiană și sacrificând un taur. Trei fragmente ale acestui basorelief au fost descoperite de către arheologi. 

O sută de altare dedicate lui Mithra au fost identificate în Imperiul Roman. Mithraismul a fost interzis de către împăratul Teodosie în 392.

Citește și: 

Cultul misterelor mithraice – marcă a orientalizării Imperiul Roman? 

Ce au copiat creştinii din mitologia păgână 

De ce erau fascinaţi romanii de Orient-cultul Soarelui Neînvins