Un oraş pierdut, descoperit după 1200 de ani jpeg

Un oraş pierdut, descoperit după 1200 de ani

Un oraş pierdut, vechi de aproximativ 1.200 de ani, a fost descoperit de către arheologi în Cambodgia, într-un loc în care se ştia doar de existenţa câtorva temple izolate, scrie Mediafax.ro. Arheologul Damien Evans, de la Universitatea din Sydney, a descoperit oraşul cu ajutorul unei tehnologii de scanare cu laser.

Oraşul medieval Mahendraparvata are o vechime de aproximativ 1.200 de ani şi a fost descoperit cu ajutorul Lidar, o tehnologie de scanare cu laser, în zona muntoasă Phnom Kulen din Cambodgia. Oraşul găzduieşte temple antice, canale şi statui sculptate în piatră.

Tehnologia Lidar a fost folosită cu un elicopter şi a detectat structurile din piatră în junglă.

Damien Evans a declarat că au fost indicii pentru descoperirea neobişnuită de acum câteva săptămâni:"Vedem din imagini că peisajul era complet lipsit de vegetaţie".

Arheologul are o ipoteză despre dispariţia oraşului:"O teorie pe care o luăm în considerare este că impactul sever al despăduririi şi dependenţa de folosirea apei au dus la dispariţia civilizaţiei. Poate că a devenit atât de dezvoltat încât nu a mai putut fi condus", spune Evans.

Arheologul a fost însoţit în junglă de Heng Heap, un ghid cu un singur picior şi au fost nevoiţi să treacă prin zone cu vegetaţie densă, mlaştini şi chiar prin regiuni cu mine antipersonal active.

Botanistul francez Henri Mahout a fost prima persoană din Vest care a descoperit templul Angkor în anii 1860, deşi acesta era cunoscut de către localnici şi folosit în scopuri religioase. Templul hindus este un sit UNESCO şi una dintre minunile lumii antice.

Sursa:www.gandul.info