Un om, o vioară: recital Alexandru Tomescu la Istanbul jpeg

Un om, o vioară: recital Alexandru Tomescu la Istanbul

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 octombrie 2013

Violonistul român Alexandru Tomescuva sustine luni, 28 octombrie, în catedrala Sent Antuan din Istanbul, un recital în cadrul festivalului Istanbul Bach Days. Festivalul Istanbul Bach Days, organizat pentru prima oară în anul 1988, este cunoscut pentru evenimentele pline de culoare si inedit, fiind gazda unor muzicieni celebrii ca Gustav Leonhardt, Sigiswald Kuijken, Bob van Asperen, Andreas Staier, Reinhard Goebel, Pierre Hantai sau Roel Dieltiens. Sustinut si de curajoase campanii de PR, ce au câstigat în repetate rânduri premii de specialitate, festivalul s-a impus în peisajul cultural istanbuliot, devenind unul dintre cele mai asteptate evenimente anuale. În afară de gazdele sale traditionale, catedrala Sent Antuan si muzeul Aya Irini, festivalul propune în acest an si un concert în grădina Muzeului Sakip Sabanci.

După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa si în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall-New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor maestri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescus-a implicat în organizarea unor turnee nationale de muzică clasică. A înteles că neconventionalul, ca îmbinare între profesionalism si inovatie este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească:a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate, precum si în multe alte locatii mai putin uzuale. Este printre primii artisti care si-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în orase românesti în care nu există filarmonici. Este suficient ca numele său să apară pe un afis pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv . Este si cazul Istanbulului, cererea de bilete depăsind capacitatea catedralei Sent Antuan ce găzduieste concertul violonistului român.

Coordonatorul festivalului, Hakan Erdogan Productions, este un partener consacrat al ICR Istanbul, fiind de asemenea principal organizator al festivalurilor Jazz at Breakfast, Ramazan Jazz, Mozart Days, unele dintre cele mai prestigioase evenimente muzicale din Istanbul. Începând cu anul 2013, ICR Istanbul îsi extinde colaborarea cu Hakan Erdogan Productions, devenind partener al festivalului Istanbul Bach Dayspentru organizarea recitalului Alexandru Tomescu . Festivalul  Istanbul Bach Days2013  este inclus în agenda clusterului EUNIC Turcia, a cărui presedintie este asigurată de directorul ICR Istanbul, Silvana Rachieru-informează ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.