Un fost şef al spionajului saudit face acuzaţii grave la adresa prinţului moştenitor Mohammad bin Salman: A plănuit să-l asasineze pe regele Abdullah
Un fost şef al spionajului saudit susţine că prinţul moştenitor Mohammad bin Salman Al Saud a complotat pentru uciderea regelui Abdullah, decedat în 2015, scrie adevarul.ro.
Prinţul Mohammad bin Salman este un „psihopat” şi un „ucigaş”, spune Saad bin Khalid Al Jabri, un fost număr doi al spionajului saudit care a fugit din ţară şi s-a stabilit în Canada. Potrivit lui Al Jabri, Mohammad bin Salman, supranumit MBS, a complotat în 2014 pentru asasinarea unchiului său, regele Abdullah. MBS i-ar fi vorbit despre planul său ministrului saudit de Interne de la acea vreme, Muhammad bin Nayef. „Vreau să-l asasinez pe rege. Voi obţine un inel cu otravă din Rusia. Va fi suficient doar să-i strâng mâna şi treaba va fi făcută”, i-ar fi spus MBS vărului său Muhammad bin Nayef, potrivit lui Al Jabri, citat de CNN.
În vârstă de 90 de ani pe atunci, regele Abdullah a decedat pe 23 ianuarie 2015, fiind succedat pe tron de fratele său Salman. Odată cu decesul lui Abdullah, Muhammad bin Nayef a devenit prinţ moştenitor, dar şi-a pierdut statutul pe 21 iunie 2017, fiind arestat preventiv pentru o acuzaţie nespecificată, demis din toate funcţiile şi înlocuit cu MBS ca succesor al regelui. Trei ani mai târziu, bin Nayef a fost acuzat oficial de complot împotriva regelui Salman şi fiului său, prinţul moştenitor MBS, alături de vărul său, Nawaf bin Nayef, şi fratele regelui, Ahmed bin Abdelaziz Al Saud. Saad Al Jabri, un fost consilier al lui Muhaamad bin Nayef, a fugit din Arabia Saudită în mai 2017.
Acum se teme pentru viaţa sa, primind informaţii că prinţul ar fi trimis o echipă în Canada pentru a-l asasina, aşa cum s-a întâmplat, spune el, cu jurnalistul Jamal Khashoggi. Khashoggi, un critic al lui MBS, a intrat pe 2 octombrie 2018 în Consulatul saudit din Istanbul, iar de atunci nu a mai fost văzut în niciun fel. Autorităţile turce afirmă că jurnalistul a fost asasinat de o echipă specială a serviciilor secrete saudite. Ambasada saudită la Washington a negat acuzaţiile lui Saad Al Jabri, prezentându-l ca un „fost oficial guvernamental discreditat, cu o lungă istorie de manipulări şi diversiuni pentru a-şi acoperi infracţiunile financiare pe care le-a comis şi care se cifrează la miliardare de dolari”. Saad Al Jabri, în vârstă de 62 sau 63 de ani, are opt copii, doi dintre ei aflându-se în închisoare în Arabia Saudită.