Un cuplu a descoperit o comoara veche dinaintea Revoluţiei Franceze png

Un cuplu a descoperit o comoara veche dinaintea Revoluţiei Franceze

Un tânăr cuplu din Franţa care lucra în pivniţa proprie în Millau (sudul ţării) a descoperit în subsolul locuinţei o oală mică cu 34 de piese de aur dinaintea Revoluţiei Franceze, comoară evaluată la 100.000 de euro, potrivit unui specialist, informează AFP.

Potrivit jurnalului "Midi Libre", care a făcut publice informaţiile vineri dimineaţa, "oala micuţă de lut, acoperită cu o ţiglă" era îngropată la 50 de centimetri şi adăpostea "34 de monede de aur din 1595 de la Revoluţie, în timpul căreia au şi fost ascunse".

Expertul din Millau care au examinat piesele, Marc Aigouy, a explicat pentru AFP, că "acest cuplu modest este încântat de descoperire, însă doreşte să îşi păstreze anonimatul". Ei locuiesc într-o casă pe cea mai veche stradă din Millau, un fost drum de pe vremea romanilor.

Expertul a evaluat fiecare piesă între 1.000 şi 6.500 de euro. "Majoritatea pieselor care au fost tezaurizate sunt piese foarte rare din acea epocă", a explicat el.

Potrivit acestuia, cea mai scumpă piesă este una din vremea lui Louis al XIII-lea din 1640, al cărui relief este intact, cu o marcă a lui Jean Varin considerat "maestrul absolut al gravurilor pe monede" în Franţa din acea epocă.

"Le-am propus fie să îi însoţesc pentru a organiza o licitaţie, fie să cumpărar chiar eu comoara şi să fac apoi o licitaţie. Acum aştept răspunsul lor", a spus Aigouy.

"Această descoperire poate depăşi 100.000 de euro cu participarea cumpărătorilor americani şi japonezi", a estimat el. Cuplul care a descoperit comoara este proprietar în totalitate al locuinţei unde a fpst găsită.

Dacă piesele ar fi fost descoperite de cei doi pe un domeniu public sau dacă ar fi fost pe un teren aparţinând unei terţe persoane ar fi trebuit împărţite jumătate-jumătate cu statul, a explicat expertul.