C─âlug─âr mumificat acum 200 de ani  Budi┼čtii spun despre el c─â este viu ┼či ├«n medita╚Ťie profund─â  jpeg

Un c─âlug─âr mumificat descoperit ├«n Mongolia ÔÇ×nu este mort, ci doar mediteaz─âÔÇť

­čôü Antichitate
Autor: Ana Stan

Povestea unui c─âlug─âr mumificat acum 200 de ani a f─âcut furori ├«n ├«ntreaga lume. Potrivit practican╚Ťilor acestei religii, el este viu ╚Öi ├«ntr-o stare profund─â de medita╚Ťie. Trupul clericului a fost g─âsit ├«n districtul Ulan Bator din Mongolia, din ├«nt├ómplare, dup─â ce fusese furat de c─âtre un traficant care ├«ncerca s─â ├«l v├ónd─â pe pia╚Ťa neagr─â a artefactelor.

Dup─â ce c─âlug─ârul mumificat este supus unor examin─âri medico-legale a fost identificat ca fiind mumia este a lui Tsorzh Sanzhzhav, care a tr─âit acum 200 de ani. Acesta a fost ├«ntruparea Sanctit─â╚Ťii Sale, Ovgon Geser Lama, venerat ├«n ├«ntreaga regiune ╚Öi al c─ârui morm├ónt a fost g─âsit ├«ntr-o pe╚Öter─â din mun┼úii Arkhangai.De╚Öi mumia fusese descoperit─â initial ├«ntr-o zon─â rece ╚Öi ├«nvelit─â ├«n piei de animal, starea de conservare excelent─â se datoreaz─â at├ót ritualului de medita╚Ťie profund─â, c├ót ╚Öi locului ├«n care s-a petrecut acest process ÔÇô pe╚Ötera din mun┼úii Arkhangai. Unii exper╚Ťi sus╚Ťin c─â mumia a fost g─âsit─â ├«n aceast─â pozi┼úie deoarece se afla ├«ntr-o stare spiritual─â rar─â, cunoscut─â sub numele de "tukdam". ╚śi tot exper┼úii sus┼úin c─â el nu este mort. ÔÇ×A╚Öezat ├«n pozi╚Ťia lotus, cu m├óna st├óng─â deschis─â ce simbolizeaz─â recitarea Sutra, este un semn c─â guru nu este mort, dar ├«n medita╚Ťie foarte ad├ónc─â, ├«n conformitate cu tradi╚Ťia str─âveche de budist LamasÔÇŁ a declarat Ganhugiyn Purevbat, fondator al Budist Art Institute din Mongolia.

"Am avut privilegiul de a avea grij─â de ni╚Öte c─âlug─âri care au ajuns ├«n stadiul "tukdam", a declarat doctorul Barry Kerzin, cunoscut pentru ├«ngrijirea lui Dalai Lama. "├Än cazul ├«n care persoana poate r─âm├óne ├«n aceast─â stare timp de mai mult de trei s─âpt─âm├óni, de┼či se ├«nt├ómpl─â rar asta, corpul t─âu incepe s─â se mic┼čoreze treptat ╚Öi, ├«n cele din urm─â, tot ce r─âm├óne sunt parul, unghiile ╚Öi hainele. ├Än aceste cazuri, persoanele care locuiesc ├«n apropierea c─âlug─ârului vor vedea un curcubeu str─âlucind pe cer timp de mai multe zile consecutive. C─âlug─ârul capabil s─â continue ├«n aceast─â stare meditativ─â, poate deveni un Buddha. Pentru a atinge un astfel de nivel spiritual, meditatorul poate ajuta, de asemenea, pe al╚Ťii ╚Öi to┼úi simt ├«n jur o bucurie profund─â", a declarat Kerzin.

Dup─â acest incident mumia a fost cur─â╚Ťat─â la Centrul Na╚Ťional de Expertize Criminalistice, din capitala Mongoliei, Ulan Bator ┼či repus─â ├«n situl s─âu ridicat ├«n mun╚Ťii Arkhangai

Budismul, unic printre religiile lumii 

Budismul este una dintre religiile principale ale lumii ├«n ceea ce prive╚Öte adep╚Ťii, distribuirea geografic─â ╚Öi influen╚Ťa socio-cultural─â. Cu toate c─â ├«n mare parte este o religie ÔÇ×estic─âÔÇŁ, budismul devine din ce ├«n ce mai popular ╚Öi mai influent ├«n lumea vestic─â. Este o religie unic─â printre religiile lumii, de╚Öi are multe ├«n comun cu hinduismul, prin faptul c─â ambele ├«nva╚Ť─â karma (cauz─â-efect), maya (natura iluzorie a lumii) ╚Öi samsara (ciclul de re├«ncarn─âri). Budi╚Ötii cred c─â ╚Ťelul cel mai ├«nalt al vie╚Ťii este s─â dob├óndeasc─â ÔÇ×iluminareaÔÇŁ, dup─â cum o percep ei.

Fondatorul budismului, Siddhartha Guatama, s-a născut în familia regală din India în anul 600 î.Hr.

627x0 9 jpg jpeg