image

Un băiat de 13 ani a reconstruit „raza morții” a lui Arhimede, cu care greci ar fi dat foc flotei romane

📁 Antichitate
🗓️ 1 martie 2024

Un elev de 13 ani din Canada a construit o variantă în miniatură a așa-numitei „rază a morții”, o armă inventată de Arhimede cu care unii istorici cred că grecii din antichitate au dat foc navelor romane în timpul asedierii orașului Siracuza, potrivit Business Insider.  

Brenden Sener nu și-a propus să incendieze nimic, dar a descoperit că sistemul creat de el, compus din lămpi de căldură și oglinzi, a mărit cu mult temperatura țintei experimentului. Elevul de 13 ani din Canada a ajuns la concluzia că invenția lui Arhimede ar putea fi realizată. „Dacă este făcută la scară mare și cu o sursă de căldură destul de puternică, cu siguranță ar fi posibil”, a spus Sener.

image

În timpul asedierii orașului Siracuza (214-212 î.Hr.), generalul roman Marcus Claudius Marcellus a încercat să invadeze Sicilia. Un historic din secolul al XII-lea a scris că prin „înclinarea unui tip de oglindă spre Soare”, Arhimede a reușit să „dea foc întregii flote romane”. În modelul său la scară mică, Sener a folosit lămpi de căldură pentru a imita efectul razelor solare și niște oglinzi mici concave pentru a reflecta lumina pe o bucată de carton.

image

Captură foto: X (Twitter)

Un termometru cu infraroșu a arătat că temperatura creștea de fiecare dată când Sener adăuga o nouă oglindă. Cu un bec de 100 de wați, prima oglindă a ridicat temperatură cu aproximativ 7 grade Celsius.

Adăugând alte două oglinzi, temperatura a crescut cu încă 3-4 grade, iar cu o a patra oglindă temperatura a crescut cu între 10 și 53 de grade Celsius. Astfel, Sener a ajuns la concluzia că raza morții inventată de Arhimede ar fi fost posibilă dacă s-au folosit mult mai multe oglinzi și o sursă mai puternică de căldură. Multă lume a încercat să recreeze invenția lui Arhimede, mai mult sau mai puțin cu succes. Organizatorii emisiunii „Mythbusters” au încercat de trei ori să recreeze raza morții și de fiecare dată au eșuat.

În 2005, un profesor de la MIT a dat foc unei bărci de lemn folosind această metodă, dar o a doua încercare a eșuat. Printre oamenii de seamă care au studiat raza de foc a lui Arhimede se numără filozoful René Descartes, savantul Athanasius Kircher și naturalistul Georges-Louis Leclerc. 

image

Oamenii de știință și istoricii au susținut că Arhimede avea și alte arme la dispoziție care erau mult mai ușor de folosit și mai eficiente împotriva navelor romane. Oglinzile ar fi putut fi folosite de vechii greci pentru a-i dezorienta pe marinarii romani. Poveștile despre suprafețe reflectante și bărci incendiate s-ar putea să se fi amestecat în secolele care au trecut de la asedierea Siracuzei și, astfel, a apărut mitul razei morții.

Oricare ar fi adevărul despre Arhimede, Sener este mândru de premiul pe care l-a câștigat din partea Bibliotecii Publice din Londra pentru contribuția pe care a avut-o în creșterea interesului elevilor în știință și tehnologie.