Ultimul zbor spaţial al unei generaţii jpeg

Ultimul zbor spaţial al unei generaţii

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

Nava Atlantis va porni m├óine ├«ntr-o misiune care va pune punct programului spa┼úial NASA, ├«nceput ├«n urm─â cu 30 de ani. Peste 750.000 de americani vor veni s─â asiste la acest eveniment istoric. Patru astronau┼úi vor participa, timp de 12 zile, la misiunea num─ârul 135, dar ┼či ultima a unei navete spa┼úiale din actuala genera┼úie folosit─â de NASA. 

Lansarea navei Atlantis este programat─â pentru 8 iulie, la ora 16.26 GMT, adic─â 19.26 ora Rom├óniei. Cei patru membri ai echipajului vor porni ├«n spa┼úiu la bordul navetei ce va fi lansat─â de la Centrul Spa┼úial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, ├«n Florida (SUA), scrie cotidianul britanic ÔÇ×The Daily Mail".

Evenimentul este ├«ns─â unul istoric pentru c─â reprezint─â ultima misiune desf─â┼čurat─â de Agen┼úia Spa┼úial─â American─â (NASA) cu actuala sa flot─â de nave, dup─â un program care a ├«nceput ├«n 1981 ┼či a utilizat cinci modele de aparate de zbor - Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis ┼či Endeavour. Cei patru astronau┼úi, condu┼či de comandantul Christopher Ferguson, au ajuns chiar de Ziua Americii, 4 iulie, la Centrul Spa┼úial Kennedy ┼či alc─âtuiesc cel mai restr├óns echipaj pe care NASA l-a trimis ├«n spa┼úiu din 1983 ┼či p├ón─â ├«n prezent. Misiunea va dura 12 zile ┼či este esen┼úial─â pentru reaprovizionarea Sta┼úiei Spa┼úiale Interna┼úionale, scrie presa britanic─â.Estim─ârile privind num─ârul de persoane care vor dori s─â participe la evenimentul de m├óine s-au modificat de la o zi la alta. Allard Beutel, purt─âtorul de cuv├ónt al NASA, sus┼úine ├«ns─â c─â ├«ntre 750.000 ┼či un milion de oameni vor dori s─â vad─â ultima lansare a programului NASA ┼či s─â fie martori astfel la un eveniment istoric. Num─ârul lor ├«l va dep─â┼či cu mult pe cel al spectatorilor de la misiunea final─â a navetelor Discovery, ├«n februarie, ┼či Endeavour, ├«n mai. ÔÇ×C├ónd totul se va termina, vom fi foarte m├óndri s─â ne punem semn─âtura pe pagina de final a programului spa┼úial", a declarat comandantul Ferguson. 

Dup─â ├«ntoarcerea din misiune, la 20 iulie, NASA va depinde exclusiv de capsulele spa┼úiale ruse Soiuz pentru a-┼či transporta astronau┼úii pe sta┼úia orbital─â. Pentru viitorul apropiat, oficialii NASA sus┼úin c─â vor ├«ncepe negocieri cu marile companii private pentru asigurarea mijloacelor de zbor necesare misiunilor, principalii candida┼úi fiind Boeing ┼či SpaceX.Schimbarea destina┼úiilorP├ón─â c├ónd NASA va avea din nou navete proprii vor mai trece ├«ns─â cel pu┼úin trei-cinci ani, iar modific─âri vor ap─ârea cur├ónd ┼či ├«n privin┼úa destina┼úiilor misiunilor. Administra┼úia Obama vrea ca oamenii de ┼čtiin┼ú─â s─â se concentreze pe expedi┼úii c─âtre asteroizi ┼či c─âtre Planeta Ro┼čie. Autorit─â┼úile americane nu dispun ├«ns─â de suficien┼úi bani pentru a men┼úine actualele navete ┼či pentru a schimba ┼či destina┼úiile. ÔÇ×Sacrific─âm programul de navete spa┼úiale tocmai pentru a putea face urm─âtorul pas. Acesta este momentul ca Atlantis s─â ias─â la pensie", a declarat managerul proiectului dezvoltat de NASA, John Shannon.

Provizii pentru un an

Naveta Atlantis va duce c─âtre Sta┼úia Spa┼úial─â Interna┼úional─â m├óncare, haine ┼či echipamente ┼čtiin┼úifice necesare pentru o perioad─â de un an. Sta┼úia Spa┼úial─â Interna┼úional─â este un proiect la care particip─â 16 state din lume."Sacrific─âm programul de navete spa┼úiale tocmai pentru a putea face urm─âtorul pas. Acesta este momentul ca Atlantis s─â ias─â la pensie.''John Shannon manager de proiect

Click pe poză pentru a vedea Evoluţia programelor spaţiale americane

image
image