Ultimul supravieţuitor al operaţiunii Valkyrie, atentatul împotriva lui Hitler, a murit jpeg

Ultimul supravieţuitor al operaţiunii Valkyrie, atentatul împotriva lui Hitler, a murit

Ewald Heinrich von Kleist, ultimul supravieţuitor al operaţiunii Valkyrie, un atentat eşuat împotriva lui Adolf Hitler, comis în 1944 de ofiţeri din cadrul Wehrmachtului la Rastenburg (în prezent în Polonia), a decedat, scrie cotidianul Die Welt în ediţia de miercuri, relatează AFP.

Von Kleist a murit vineri, precizează cotidianul, citând familia acestuia.

Pe 20 iulie 1944, ofiţeri din cadrul Wehrmachtului, inclusiv charismaticul conte Claus Schenk von Stauffenberg, au încercat, în legătură cu reţele ale Rezistenţei civile alcătuite din politicieni conservatori şi de stânga, dar şi din membri ai sindicatelor, să îl elimine pe Hitler la Rastenburg, în Prusia de Est, cu scopul de a înlătura regimul nazist de la putere.

  Von Kleist a fost recrutat personal de către von Stauffenberg în cadrul acestui atentat, cel mai spectaculos, căruia Führerul i-a scăpat cu viaţă.

Hitler a fost rănit de explozie, iar principalii autori ai atentatului din jurul lui von Stauffenberg, generalul Friedrich Olbricht, colonelul Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim şi locotenentul-şef Werner von Haeften au fost arestaţi şi executaţi.

  Ewald Heinrich von Kleist a fost încarcerat la Bendlerblock, la Berlin, unde a fost plănuit atentatul, un loc ce serveşte astăzi drept anexă Ministerului Apărării, după care a fost trimis în lagărul de concentrare de la Ravensbrück, în Germania.

În 2010, în timpul unei comemorări anuale a acestei tentative de asasinat, von Kleist a declarat că principala motivaţie a complotiştilor a fost "voinţa de a pune capăt crimelor îngrozitoare" ale nazismului.

Atentatul ar fi putut scurta cu aproape zece luni perioada celui de al Treilea Reich, dar şi considerabilul bilanţ de milioane de victime în rândul evreilor, germanilor, sovieticilor şi aliaţilor.

Opraţiunea Valkyrie (Walküre, în germană) a făcut obiectul mai multor filme, cel mai recent lansat în 2008, cu Tom Cruise în rolul contelui Claus Schenk von Stauffenberg.

sursa: http://www.gandul.info