UE va avea un serviciu diplomatic
Primul serviciu diplomatic al UE, care ar urma să promoveze mai eficient interesele europene la nivel internaţional, va putea fi înfiinţat în urma unui acord încheiat luni, după mai multe săptămâni de negocieri dificile, a anunţat preşedinţia spaniolă a UE, informează Mediafax.
"Un acord politic a fost încheiat" între reprezentanţii diferitelor instituţii europene care aveau neînţelegeri în legătură cu cadrul exact şi modul de funcţionare al acestui organism ce ar urma să numere în final mai multe mii de persoane, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei spaniole a UE, Cristina Gallach.
"Serviciul european de acţiune exterioară" ar urma să înceapă să funcţioneze către sfârşitul anului, sub autoritatea şefei diplomaţiei UE, Catherine Ashton.
Este vorba despre o inovaţie a Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare la sfârşitul anului 2009. Serviciul urmează să reunească funcţionari care depindeau până în prezent de Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene (reprezentând statele membre), precum şi diplomaţi naţionali din ţările UE.
Negocierile din ultimele săptămâni au fost dificile, în special din cauza dorinţei Parlamentului de a obţine dreptul de a monitoriza cât mai mult posibil deciziile serviciului, mai ales viitoarea sa politică de ajutor pentru dezvoltare.