UE condamnă planurile lui Erdogan de a readuce la viaţă o staţiune turistică părăsită din nordul Ciprului jpeg

UE condamnă planurile lui Erdogan de a readuce la viaţă o staţiune turistică părăsită din nordul Ciprului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 21 iulie 2021

Şeful diplomaţiei Uniunii EUropene, Josep Borrell, l-a criticat marţi pe preşedintele Turciei, Recep Tayyup Erdogan, după declaraţiile acestuia despre deschiderea fostei staţiuni turistice Varosha din Cipru, relatează adevarul.ro.

Borrell a catalogat drept „o decizie unilaterală inacceptabilă” planul de redeschidere a fostei staţiuni turistice, abandonată de la invazia Turciei din 1974. Decizia a fost anunţată de Erdogan şi de Ersin Tatar, liderul Ciprului de Nord, stat recunoscut pe plan internaţional doar de Turcia. „UE subliniază încă o dată necesitatea de a evita acţiunile unilaterale contrare dreptului internaţional şi noile provocări, care ar putea creşte tensiunile din insulă şi ar putea compromite reluarea discuţiilor în vederea unei soluţionări globale a problemei cipriote”, a transmis Borrell într-un comunicat. Şeful diplomaţiei UE a adăugat că Bruxellesul va monitoriza desfăşurarea consultărilor de miercuri de la ONU care vizează Cipru şi „îşi va decide următorii paşi în consecinţă”.

Preşedintele turc şi-a reafirmat marţi, în cursul unei vizite în Ciprul de Nord, ataşamentul pentru soluţia cu două state şi a acuzat guvernul cipriot-grec de „necinste” în soluţionarea divizării insulei mediteraneene. Vizita a fost făcută pentru a marca 47 de ani de la invazia care a divizat Ciprul. Turcia a trimis în 1974 trupe în partea de nord a insulei ca reacţie la o lovitură de stat dată de grupări de naţionalişti ciprioţi-greci care doreau alipirea Ciprului la Grecia. Staţiunea Varosha de pe coasta estică, altă dată supranumită „bijuteria Mediteranei”, s-a transformat în urma invaziei într-un oraş abandonat, fostele hoteluri de lux fiind cuprinse de vegetaţie.

Zona a fost împrejmuită cu garduri de sârmă ghimpată de către armata turcă încă din 1974. Ministerul de Externe de la Ankara a estimat într-un comunicat că criticile formulate de Josep Borrell arată că „se comportă ca un purtător de cuvânt sau un apărător al administraţiei cipriote greceşti şi al Greciei, care abuzează de dreptul lor de veto în UE”. Ministerul turc de Externe a mai menţionat că recentul comunicat al şefului diplomaţiei europene reprezintă "o dovadă în plus a faptului că UE este deconectată de la realităţile chestiunii Ciprului" şi prin urmare este exclus să joace vreun rol pentru a rezolva problema. Negocierile privind reunificarea insulei sunt complet blocate din 2017.

Citește mai multe aici despre „Varosha, un oraș de milioane, pe care nimeni nu îl vizitează”