Ucraina vrea să se apere cu armament din Occident: „Agresivitatea Rusiei a crescut considerabil” jpeg

Ucraina vrea să se apere cu armament din Occident: „Agresivitatea Rusiei a crescut considerabil”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 noiembrie 2021

Ucraina vrea să achiziţioneze armament „defensiv” din Occident pentru a se apăra de o Rusie tot mai agresivă, a anunţat joi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, relatează adevarul.ro.

Agresivitatea Rusiei a crescut considerabil în ultimele săptămâni”, a denunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul ucrainean de Externe, citat de AFP. În acest context, Kievul a negociat cu Occidentul „încheierea unor acorduri privind livrări suplimentare de armament defensiv” Ucrainei, a anunţat el, fără să ofere detalii în acest sens. Ucrainenii şi aliaţii lor americani şi europeni sunt pe cale „să dezvolte un complex de măsuri în vederea reţinerii Rusiei”, a subliniat Kuleba. Este vorba despre „presiuni politice şi diplomatice, despre costuri dureroase economic în cazul unei lărgiri a agresiunii ruse” şi despre o „consolidare a capacităţii de apărare a forţelor armate ucrainene”.

Negocierile duse săptămâna trecută cu Washingtonul şi Bruxellesul au dat „rezultatele necesare”, a dat asigurări Kuleba. Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană (UE) şi multe alte capitale occidentale şi-au exprimat în ultimele săptămâni îngrijorarea puternică faţă de noile mişcări de trupe ruse în jurul Ucrainei. Premierul britanic Boris Johnson a avertizat miercuri Moscova împotriva „greşelii tragice” pe care ar constitui-o un „aventurism militar” la frontierele Ucrainei şi Poloniei, al cărui cost „va fi enorm”. Situaţia în regiune s-a tensionat după anexarea de către Rusia, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea.

De peste şapte ani, Ucraina se află în război cu separatiştii proruşi din regiunea Donbas (est) sprijiniţi de Moscova. Occidentul, care se teme de o nouă escaladare a războiului din Donbas, a ezitat mult timp să vândă armament Kievului. Însă ucrainenii au reuşit să-şi procure anumite sisteme defensive, cum ar fi sistemul american de rachetă antitanc de tip Javelin.