Fost comandant NATO: Putin vrea să „dezarmeze” Occidentul lăsându l să creadă că se opreşte la Ucraina jpeg

Ucraina: Preşedintele Zelenski anunţă mobilizarea rezerviştilor

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 februarie 2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi mobilizarea rezerviştilor, ''într-o perioadă specială'', cu scopul de a completa efectivele armatei care luptă împotriva miliţiilor proruse din provincia Donbas şi se confruntă cu ameninţarea militară rusă la frontierele sale, transmite agerpres.ro.

''Trebuie să îmbunătăţim pregătirea de luptă a trupelor ucrainene în perspectiva oricărei modificări a situaţiei operative'', a declarat Zelenski într-o alocuţiune televizată.

Şeful statului ucrainean a anunţat că ''în scurt timp'' vor fi organizate exerciţii de antrenament pentru rezerviştii care vor face parte din unităţile de apărare a teritoriului.

Cu ceva timp în urmă, Zelenski a ordonat creşterea numărului de membri ai acestor unităţi - din care fac parte inclusiv vânători şi pădurari - la circa două milioane.

El a dat asigurări că, pentru moment, ''nu există necesitatea unei mobilizări generale'' în rândul populaţiei şi a exclus riscul unui război la scară mare cu Rusia, motiv pentru care a respins apelurile de a impune legea marţială în Donbas, în ciuda recunoaşterii de către Moscova a autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk.

Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.