Turcia a început desfășurarea militară în Libia jpeg

Turcia a început desfășurarea militară în Libia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 6 ianuarie 2020

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat duminică seara că a început desfășurarea militarilor turci în Libia în sprijinul guvernului libian recunoscut de ONU, transmit agențiile Reuters și AFP.

„Misiunea soldaților noștri acolo este să coordoneze (...) Soldații noștri au început să fie desfășurați progresiv”, a afirmat Erdogan într-un interviu acordat postului CNN Turk.

Turcia este una dintre țările susținătoare ale Guvernului de Uniune Națională (GNA) libian condus de Fayez al-Sarraj și recunoscut de ONU, dar care se confruntă militar cu autoproclamata Armată Națională Libiană (ANL), condusă de omul forte din estul Libiei, mareșalul Khalifa Haftar, care desfășoară o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli.

Parlamentul libian, care nu recunoaște legitimitatea Guvernului de Uniune Națională de la Tripoli și îl susține pe mareșalul Haftar, a votat sâmbătă ruperea relațiilor cu Turcia ca urmare a acordului militar încheiat între Ankara și guvernul lui Fayez al-Sarraj, cerând în plus ca acesta din urmă să fie judecat pentru „înaltă trădare”, relatează adevarul.ro.

Mareșalul Haftar beneficiază de sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite, Rusiei și Franței, în timp ce guvernul recunoscut de ONU este susținut politic și militar de Turcia și Qatar.

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eșuat în care autoritatea guvernului recunoscut internațional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce estul țării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate își dispută supremația și se finanțează prin operațiuni de contrabandă, în special trafic cu migranți care doresc să ajungă în Europa.