Trump spune că are o armă despre care Putin şi Xi nu au auzit niciodată: „Ceea ce avem noi este incredibil” jpeg

Trump spune că are o armă despre care Putin şi Xi nu au auzit niciodată: „Ceea ce avem noi este incredibil”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 septembrie 2020

Preşedintele american Donald Trump evocă o nouă armă „pe care n-o are nimeni altcineva”, în exploziva carte „Furia” a jurnalistului Bob Woodward, potrivit unor fragmente din carte, ceea ce i-a determinat pe experţii în domeniul armamentului nuclear să-şi dea febril cu presupusul, relatează adevarul.ro. 

Potrivit unor fragmente din carte, publicate de cotidianul Washington Post (WP), Trump s-a lăudat într-unul dintre cele 18 interviuri, pe care i le-a acordat lui Bob Woodward din decembrie 2019 în iulie 2020, că deţine o nouă armă despre care nu au cunoştinţă nici preşedintele rus Vladimir Putin şi nici preşedintele chinez Xi Jinping.

„Eu am construit un (sistem) nuclear... o armă, am construit un sistem de armament, sisteme de armanent, pe care nu le-a mai avut nimeni în această ţară”, declară preşedintele american, părând să se repete, potrivit acestor fragmente din carte, declaraţii datate la 5 decembrie 2019 „Avem lucruri pe care nu le-aţi mai văzut niciodată, despre care nu aţi auzit niciodată vorbindu-se”, adaugă Trump. „Avem lucruri despre care (preşedintele rus Vladimir) Putin şi (chinez) Xi (Jinping) nu au auzit niciodată vorbindu-se. Ce avem noi este incredibil”, dă el asigurări. 

Bob Woodward, care a devenit celebru după ce a dezvăuit - împreună cu Carl Bernstein - scandalul Watergate, în anii '70, scrie în carte că surse neidentificate au confirmat că armata americană are o „nouă armă secretă”. Însă acestea nu i-au spus despre ce fel de tip de armă este vorba şi s-au declarat surprinse de faptul că Trump a vorbit despre ea. 

Experţi au disecat aceste câteva fraze, pentru a încerca să ghicească despre ce armă vorbeşte Donald Trump. Preşedintele american s-a corectat, pentru că arma nu este, de fapt, nucleară sau pentru că este nucleară şi şi-a dat seama prea târziu? 

O nouă rachetă hipersonică? 

Hans Kristensen de la Federation of American Scientists apreciază, pe Twitter, că „este vorba de fapt despre focosul nuclear de putere scăzută W76-2, care era dezvoltat atunci şi care a fost desfăşurat între timp”. Pentagonul a anunţat la 4 februarie că a desfăşurat, pentru prima oară, această armă nuclară care are o rază explozivă estimată de cinci kilometri - de trei ori mai mică decât bomba de la Hiroshima - la bordul submarinului USS Tennessee, care patrula la Oceanul Atlantic. 

Însă, Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute consideră că este vorba despre o nouă rachetă hipersonică, pe care Statele Unite sunt pe cale să o dezvolte. „Modul în care vorbeşte Trump în decembrie 2019 seamănă cu lăudăroşeniile sale din martie 2020 despre o rachetă «super extra» care s-a adeverit a fi hipersonică”, a scris el pe Twitter. Întrebat la Fox News, consilierul Casei Albe în domeniul securităţii naţionale Robert O'Brien a dat asigurări că preşedintele american nu a vorbit despre o anumită armă nucleară. „Ne aflăm în continuare în vârful tehnologiei şi avem mereu ceva cu care adversarii noştri nu sunt la curent”, a declarat el. 

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver, s-a abţinut să facă vreun comentariu „despre o carte care nu a fost publicată încă”.