Trenul lui Ceau┼čescu e tras pe linie moart─â jpeg

Trenul lui Ceau┼čescu e tras pe linie moart─â

­čôü Comunism
Autor: C─âlin Radu

La Mogo┼čoaia, ├«n apropierea Capitalei, zac primele trenuri care au circulat ├«n Rom├ónia:Trenul Regal ┼či garnitura de lux a lui Ceau┼čescu. Dac─â primul se ├«nchiriaz─â pe bani grei, al doilea e ca ┼či abandonat ├«n depou, pentru c─â nimeni nu l-a mai folosit de ani buni.

Trenul de lux al familiei Ceau┼čescu este ├«nc─â func┼úional ┼či ar putea fi folosit, la ocazii, de pre┼čedintele B─âsescu. Cu toate acestea, garnitura nu a mai fost mi┼čcat─â de c├ó┼úiva ani buni. Dup─â 1989 el a fost folosit doar de c├óteva ori, de fo┼čtii pre┼čedin┼úi.

Unele vagoane au fost transformate în camere de oaspeţi

image

De Ziua Na┼úional─â a Rom├óniei, ├«n 1996, Emil Constantinescu a urcat ├«n trenul preziden┼úial pentru a participa la festivit─â┼úile de la Alba Iulia. ┼×apte ani mai t├órziu, a venit r├óndul lui Ion Iliescu s─â c─âl─âtoreasc─â cu trenul lui Ceau┼čescu.

"Atunci a fost ultima dat─â c├ónd un ┼čef de stat a c─âl─âtorit cu luxoasa garnitur─â. De c├ónd e pre┼čedinte, Traian B─âsescu nu ne-a solicitat", a declarat, pentru b365.realitatea.net, Valentin Vasilescu, cel care administreaz─â ast─âzi Remiza Mogo┼čoaia.

Vagoanele, construite s─â suporte o vitez─â de deplasare de 160 km pe or─â, nu difer─â prea mult de cele pe care le vedem ast─âzi pe ┼čine. Pe dinafar─â, c─âci la interior luxul ┼či opulen┼úa amenaj─ârilor te las─â f─âr─â glas.

Vagoanele-dormitor au grup sanitar propriu

image

Mochete imperiale, lambriuri lucrate manual, grupuri sanitare cu bideuri ┼či c─âzi, m─âtase pe pere┼úi ┼či chiar aer condi┼úionat-tot confortul cuvenit "celui mai iubit fiu al poporului".

├Än afara vagonului preziden┼úial, mai exist─â ┼či vagoane-dormitor cu grup sanitar propriu, pentru demnitari de rang ├«nalt, vagone buc─ât─ârie utilate complet, vagone protocol cu baruri luxoase, vagoane cu┼čet─â pentru pres─â ┼či personalul de serviciu.

Canapelele sunt îmbrăcate cu tapiţerie de mătase

image

├Än total, 17 vagoane. Dac─â Trenul Regal poate fi ├«nchiriat de orice doritor pentru sume pornind de la 7.000 de euro, trenul lui Ceau┼čescu nu e destinat dec├ót ┼čefilor de stat.

La Remiza Mogo┼čoaia sunt ÔÇťcazateÔÇŁ primele trenuri care au circulat ├«n Rom├ónia

image