image

Trei soldați americani au salvat peste 30 de vieți în timpul busculadei de Halloween din Seul

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 noiembrie 2022

Trei soldați americani sunt considerați eroi în Coreea de Sud, după ce au salvat peste 30 de vieți în timpul busculadei produse de Halloween pe o stradă îngustă din Seul, care a provocat moartea a peste 150 de persoane.

Cel puțin 156 de oameni, cei mai mulți în vârstă de 20-30 de ani, și-au pierdut viața și alți 197 au fost răniți pe 29 octombrie în busculada creată după ce aleile cartierului Itaewon, faimos pentru viața de noapte, au fost luate cu asalt de petrecăreți dornici să sărbătorească primul Halloween fără restricții anti-COVID-19 după pandemie.

Jarmil Taylor (40 de ani), Jerome Augusta (34 de ani) și Dane Beathard (32 de ani) au scos oamenii din îmbulzeală, permițând răniților să primească îngrijiri medicale. Agenția de știri sud-coreeană Yonhap relatează că cei trei bărbați au salvat „mai mult de 30 de vieți”. Cei sodați americani sunt staționați la Camp Casey, o bază militară din orașul Dongducheon, soituat la nord de Seul.

Timp de mai multe ore, cei trei au scos rănit după rănit de pe aleea Itaewon, pe care s-a produs cea mai gravă busculadă din istoria Coreei de Sud. Din păcate, pentru multe victime a fost prea târziu.

Cei trei soldați americani au declarat pentru AFP că făceau parte din mulțimea care cobora pe aleea îngustă și abruptă, care a devenit o capcană a morții, dar au reușit să scape într-o zonă laterală.

Dar, imediat după ce au reușit să iasă din mulțime, „a început să se întâmple – toți au căzut unul peste altul ca pe niște piese domino”, a povestit Jarmil Taylor, pentru AFP.

Oamenii partea superioară a aleii încercau să coboare cu forța, deși strada era deja plină, și apoi oamenii au început să cadă.

Poliția sud-coreeană a fost criticată pentru răspunsul la busculadă, în condițiile în care trimisese în zonă doar 137 de agenți, în pofida estimărilor conform cărora erau așteptați aproape 100.000 de petrecăreți.

„Au fost oameni peste oameni, erau straturi de oameni. (Autoritățile - n.r.) nu aveau destui oameni acolo care să-i ajute imediat”, a declarat Taylor.

„Oamenii din grămadă au intrat în panică, ceea ce a înrăutățit situația”, a adăugat el.

Jarmil Taylor și colegii săi au încercat să scoată victimele din busculadă și să le ducă în în locuri sigure, astfel încât personalul de intervenție să poată efectua manevrele de resuscitare.

„Luam o mulțime de oameni și îi duceam în cluburile din apropiere. Podelele cluburilor erau pline de oameni întinși pe jos”, a mai spus Taylor.

Președintele Coreei de Sud a prezentat scuze pentru tragedia de Halloween

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a prezentat scuze, luni, pentru cu tragedia produsă de Halloween la Seul. Acesta a promis că toți oficialii găsiți vinovați vor da socoteală, iar poliția și sistemele de management al siguranței vor fi reformate.

„Nu îndrăznesc să mă compar cu părinții care și-au pierdut fiii și fiicele, dar ca președinte care trebuie să protejeze viețile și siguranța oamenilor, am inima frântă. Prezint regretele și scuzele mele familiilor îndoliate, care trec printr-o tragedie de nedescris, și tuturor celor care le împărtășesc durerea și suferința”, a spus Yoon.

Transcrieri ale mai multor apeluri primite de serviciile de urgență cu câteva ore înainte de tragedie arată că au fost persoane care au avertizat că este posibil să se producă un accident și au solicitat intervenții.

Președintele sud-coreean s-a angajat luni că sistemul național de management al siguranței va fi reformat, va avea loc o anchetă riguroasă și cei responsabili vor fi trași la răspundere, notând că „este nevoie în special de o reformă amplă a activității poliției, esențială pentru a preveni accidentele și a proteja siguranța oamenilor”.

Deputați din opoziția sud-coreeană au cerut demisia șefului poliției și a ministrului de interne, dar șeful statului a respins aceste apeluri.