Tezaur medieval descoperit la marginea unui drum din S─âlaj / FOTO jpeg

Tezaur medieval descoperit la marginea unui drum din S─âlaj / FOTO

Un tezaur de circa 60 de monede din argint ╚Öi bronz, dat├ónd de la finalul Evului Mediu, a fost descoperit la marginea unui drum din zona localit─â╚Ťii Fetindia, jude╚Ťul S─âlaj.

ÔÇŁUn prim lot, de 29 de monede din argint, a fost descoperit, ├«n luna martie, de un detectorist, a╚Öa cum ├«i numim noi, din Zal─âu, ├«n zona numit─â ┬ź├Äntre dealuri┬╗, la marginea unui drum ce face leg─âtura ├«ntre localit─â╚Ťile Fetindia ╚Öi Mese╚Öenii de Jos. Zona e situat─â mai aproape de hotarul satului Fetindia, iar monedele au fost g─âsite cu ajutorul unui detector de metale. Cel care le-a descoperit a procedat conform legii, respectiv le-a predat la prim─âria comunei Mese╚Öenii de Jos, de unde au ajuns la Direc╚Ťia pentru Cultur─â. De acolo, vor fi date spre p─âstrare, cel mai probabil, muzeului din Zal─âuÔÇŁ, a declarat , pentru Agerpres,  Horea Pop, ╚Öeful sec╚Ťiei de arheologie din cadrul Muzeului Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Art─â Zal─âu.

Horea Pop a adăugat că în locul unde au fost găsite primele monede cercetările au fost continuate de către specialiștii muzeului, care au mai descoperit 39 de monede, din care cinci de bronz, iar restul din argint.

tezaur 1 jpg jpeg
tezaur 2 jpg jpeg
tezaur 4 jpg jpeg

Foto: Facebook / Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Art─â - Zal─âu