Teatrul din inima închisorii Rahova: 14 deţinuţi au jucat pe scena de la Nottara jpeg

Teatrul din inima închisorii Rahova: 14 deţinuţi au jucat pe scena de la Nottara

📁 Istoria Teatrului
🗓️ 29 noiembrie 2012

Tinerei regizoare Ingrid Anamaria Bonţa nu i-a fost frică să meargă doi ani la rând în mijlocul deţinuţilor din Penitenciarul Rahova, ca să-i înveţe actorie şi ca să-i aducă pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti.

Timp de 90 de minute, 14 deţinuţi de la Penitenciarul Rahova din Bucureşti au animat, miercuri seară, scena Teatrului Nottara. Spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci", în regia lui Ingrid Anamaria Bonţa şi Iulian Gliţă, a umplut sala până la refuz şi a stârnit râsete şi ropote de aplauze sincere din partea spectatorilor.

Prinşi în alte două proiecte,   tinerii regizori Ingrid Anamaria Bonţa (28 de ani) şi Iulian Gliţă ( 31 de ani) spun că şi-au făcut timp printre picături pentru repetiţiile cu băieţii în haine vărgate de la Penitenciarul Rahova. Însă chiar şi în lipsă de timp, spectacolul  „Zbor deasupra unui cuib de cuci", jucat miercuri seară, la Sala Mare a Teatrului Nottara, a ieşit fără cusur.

Au fost puţine momentele în care actorii, deţinuţi cu acte în regulă ai Penitenciarului Rahova,   au lăsat să li se  vadă emoţiile.

Eliberare prin artă

În rest, cu replicile bine întipărite în minte, cu hainele de bolnavi internaţi la ospiciu şi cu gestica unor nebuni veritabili,   prizonierii, eliberaţi pe scenă, prin artă, au entuziasmat publicul pentru o seară. Şi l-au emoţionat deopotrivă:la sfârşitul spectacolului, când aplauzele nu mai conteneau, o femeie din rândul al doilea s-a întors spre o alta şi şi-a şters o lacrimă. Oamenii de pe scenă nu erau doar nişte actori, ci poate fiii, verii, nepoţii, prietenii sau iubiţii  celor din sală.

Timp de 90 de minute, la Nottara, cei 14 deţinuţi de la Penitenciarul Rahova au ieşit din rolul de prizonieri, intrând în pielea unor aşa-zişi nebuni internaţi la un ospiciu.

Festivalul „MultiArt pentru Deţinuţi", aflat deja la cea de-a patra ediţie, şi-a propus să doboare prejudecăţile despre oamenii închişi.

Regizoarea Ingrid Anamaria Bonţa şi actorul Iulian Gliţă au repetat cu deţinuţii şi pentru festivalul din 2011, când au pus în scenă spectacolul „Richard al III-lea". De asemenea, Iulian a pregătit, în 2010, prima participare a Penitenciarului Rahova la festival, cu spectacolul „Evolution".

sursa:http://www.adevarul.ro/cultura/anamaria_bonta-teatrul_nottara-penitenciarul_rahova_0_819518259.html