Supravie╚Ťuitorii de la Pearl Harbor se ├«ntorc, pentru ultima dat─â, pe navele lor jpeg

Supravie╚Ťuitorii de la Pearl Harbor se ├«ntorc, pentru ultima dat─â, pe navele lor

Americanul Lee Soucy a hot─âr├ót acum ╚Öase ani c─â dore╚Öte, atunci c├ónd va muri, s─â se al─âture fo╚Ötilor s─âi camarazi omor├ó╚Ťi ├«n timpul atacului de la Pearl Harbor. Domnul Suocy a tr─âit p├ón─â la v├órsta de 90 de ani, murind anul trecut. Ieri, pe 6 decembrie, la ╚Öapte decenii de la moartea prietenilor ╚Öi colegilor s─âi marinari care au murit c├ónd nava USS Utah s-a scufundat pe 7 decembrie 1941, un scafandru al Marinei americane va plasa urna cu cenu╚Öa dlui. Saucy pe nava aflat─â azi pe fundul oceanului.

article 2070918 0F151D2600000578 186 638x390 jpg jpeg

(Foto:resturile navei USS Utah v─âzute de pe ╚Ť├órm)

Ceremonia face parte din cele cinci festivit─â╚Ťi organizate ├«n aceast─â s─âpt─âm├ón─â ├«n onoarea solda╚Ťilor ╚Öi marinarilor care au supravie╚Ťuit atacului de la Pearl Harbor ╚Öi care, mai apoi, ╚Öi-au exprimat dorin╚Ťa ca r─âm─â╚Öi╚Ťele lor s─â fie depuse acolo, ├«n memoria celor pe care i-au pierdut acum ╚Öaptezeci de ani.

Ceremoniile au loc ├«n aceast─â s─âpt─âm├ón─â ├«n care Statele Unite comemoreaz─â 70 de ani de la bombardamentele ├«n care au murit aproape 2.400 de americani. O ceremonie mai elaborat─â va avea loc ast─âzi, cu pu╚Ťin timp ├«nainte de ora 8 a.m., aceea╚Öi or─â la care a ├«nceput atacul din 1941.

Din cele 12 nave care s-au scufundat sau au naufragiat ├«n acea zi, doar USS Utah ╚Öi USS Arizona mai r─âm├ón azi pe fundul m─ârii, astfel c─â doar supravie╚Ťuitorii de pe aceste dou─â nave ├«╚Öi mai pot vedea ultima dorin╚Ť─â ├«mplinit─â ÔÇô de a se ├«ntoarce, ├«n cele din urm─â, pe navele lor. R─âm─â╚Öi╚Ťele lui Vernon Olsen, marinar ce a servit pe USS Arizona, vor fi de asemenea depuse pe nav─â ast─âzi, iar cenu╚Öa altor trei supravie╚Ťuitori va fi ├«mpr─â╚Ötiat─â ├«n port.

Depunerea r─âm─â╚Öi╚Ťelor supravie╚Ťuitorilor ├«n port sau pe navele scufundate au ├«nceput spre sf├ór╚Öitul anilor '80, num─ârul ceremoniilor cresc├ónd odat─â ce din ce ├«n ce mai mul╚Ťi dintre supravie╚Ťuitori au aflat de ele.

article 2070918 0F1513DC00000578 789 638x413 jpg jpeg

(Foto:Nava USS Arizona, vizibil─â din aer)

Sursa:http://www.dailymail.co.uk