Summitul G20 și „iadul” creat de protestatari la Hamburg
Summitul G20 a fost creat în 2008 pe fondul crizei financiare globale pentru a intensifica cooperarea economică internațională. De atunci, membrii G20 au organizat întâlniri anuale pentru a discuta o gamă largă de subiecte legate de cooperarea economică și financiară.
G20 reunește 19 țări plus UE. Membrii G20 reprezintă peste 80% din produsul intern brut (PIB) al lumii și aproape două treimi din populația acesteia.Uniunea Europeană este membru cu drepturi depline al G20, alături de patru dintre statele sale membre: Franța, Germania, Italia și Regatul Unit. În plus, Spania este invitat permanent al G20, iar Țările de Jos sunt asociate drept parteneri. Lista este completată de Statele Unite, Japonia, Canada, Rusia, Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud şi Turcia, alături de reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. UE are propriul loc la masa G20 deoarece este unul dintre cei mai mari actori economici la nivel mondial şi deţine competențe specifice în materie de comerț, politică economică, reglementare financiară, dezvoltare, energie și schimbări climatice.
Modelarea unei lumi interconectate” și protestele
Liderii G20 se întâlnesc la Hamburg, Germania, în perioada 7-8 iulie 2017. Tema președinției germane a G20 este „Modelarea unei lumi interconectate”. Discuțiile sunt axate pe teme de politică economică, financiară, climatică, comercială, de ocupare a forței de muncă și de dezvoltare. Fluxurile de migrație și de refugiați și combaterea terorismului sunt alte chestiuni cruciale de importanță mondială care vor figura pe ordinea de zi a summitului. Președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene vor reprezenta UE în cadrul summitului.
„Decizia Guvernului de a aduce G20-ul în centrul Hamburgului este riscantă”, a declarat pentru FP Sven Brux, responsabilul pe probleme de securitate ale echipei de fotbal FC St. Pauli. „Unii oameni de stânga văd în asta o declarație de război”, a subliniat Brux, adăugând că, pe durata evenimentului, clubul de fotbal va găzdui un tur „Anti-G20”. Chiar dacă în anii 1960, Berlinul era orașul protestelor studențești, spiritul anarhist își avea însă originile în Hamburg. În 1967, studenți de la Universitatea din Hamburg au protestat la adresa „moștenirii naziste” a instituțiilor germane, afișând un banner cu un slogan care avea să facă istorie: „Sub rochii, duhoarea mânioasă a o mie de ani”, o replică care făcea aluzie la proiectul imperialist al lui Adolf Hitler, al Reich-ului de o mie de ani scrie și DW.
La Hamburg, criticii summitului G20 nu se rezumă la protestele din lumea digitală
Activiștii anti-globalizare s-au mobilizat pentru proteste masive în această perioadă la Hamburg. "Taberele de protest" au generat multe dispute în orașul hanseatic: Organizatorii și poliția se ceartă de săptămâni întregi dacă e legală ridicarea unor corturi de protest unde manifestanții vor fi prezenți 24 de ore din 24 în timpul summitului. Între timp, li s-a dat dreptate polițiștilor, iar protestatarii au ales alte locuri: Câteva corturi au fost ridicate în incinta bisericii Sankt Pauli, teatrul Hamburger Schauspielhaus a oferit, la rândul său, să-și deschidă porțile pentru protestatari.
Artiștii au reacționat și ei la summitul G20: cu expoziții, concerte și spectacole critice la adresa celor mai puternici șefi de stat și de guvern din lume. Asemănări cu mișcarea studențească din 1968?
Protestatari anti-G20, costumați în zombie
Proiectul intitulat "1000 de figuri" a atras deosebită atenție. Sute de voluntari îmbrăcați și vopsiți în gri, mânjiți cu lut - care aminteau de niște "zombie" din filmele horror - s-au adunat miercuri într-o piață centrală din Hamburg. "Am vrut să participe și oameni care poate nu au avut niciodată de a face cu protestul politic și artistic - și am reușit", spune Gudrun Schoppe, una dintre inițiatoarele proiectului "1000 de figuri", scrie DW.