Summit inter coreean: Kim Jong Un şi Moon Jae in au ajuns faţă în faţă jpeg

Summit inter-coreean: Kim Jong Un şi Moon Jae-in au ajuns faţă în faţă

📁 Istorie recentă
Autor: R.D.
🗓️ 27 aprilie 2018

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a păşit vineri pentru prima dată în Coreea de Sud, la Panmunjom, în partea sud-coreenă a zonei demilitarizate (DMZ) de la frontiera dintre cele două Corei, şi a dat mâna pentru prima dată cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, relatează Yonhap, citate de Agerpres..

Moon a sosit primul la locul întâlnirii, iar Kim a trecut graniţa în zona comună de securitate la scurt timp după ce a ajuns în DMZ. El este primul lider al regimului de la Phenian care a făcut acest pas de la sfârşitul războiului din Coreea, încheiat printr-un armistiţiu în 1953.  Summitul inter-coreean este al treilea din istorie şi primul din ultimul deceniu; celelalte două evenimente similare au avut loc în Coreea de Nord. 

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Moon, Yoon Young-chang, a oferit câteva detalii de la prima rundă de discuţii, lăsând impresia unei întâlniri desfăşurate într-o atmosferă destinsă, scrie The Guardian, potrivit news.ro.

Kim a susţinut că ar fi dispus să viziteze sediul Preşedinţiei sud-coreene din Seul dacă va fi invitat, în timp ce Moon a afirmat că speră ca viitoarele întâlniri să aibă loc atât în Nord, cât şi în Sud.  „Întâlnirile noastre vor continua la Phenian, Seul, insula Jeju şi muntele Paektu“, a subliniat Moon. Propunerea a fost susţinută de Kim care a afirmat că ar trebui ca cei doi „să se întâlnească mai des“. Seulul a comunicat că liderul nord-coreean şi-a prezentat în glumă scuze lui Moon pentru că i-a întrerupt somnul cu testele nucleare de anul trecut, atunci când preşedintele sud-coreean a fost nevoit să convoace întâlniri ale consiliului de securitate la primele ore ale dimineţii. „Nu vă vom mai întrerupe somnul de dimineaţă de acum înainte“, i-a transmis Kim lui Moon. Conform informaţiilor din partea sud-coreană, Moon a declarat că discuţia a fost „foarte bună“ şi reprezintă „un cadou pentru lume“. 

Purtătorul de cuvânt al lui Moon a declarat că liderul nord-coreean a adus în discuţie şi situaţia dezertorilor nord-coreeni care au ajuns în Sud, precizând că şi ei se află printre oamenii care au aşteptări ridicate de la summit pentru a vindeca rănile şi a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări.