image

Suedia şi Finlanda vor depune concomitent cererile pentru aderarea la NATO, în mai

📁 Istorie recentă
🗓️ 26 aprilie 2022

Finlanda şi Suedia vor depune în mai cererile pentru aderarea la NATO, au comunicat luni ziarele Iltalehti din Finlanda şi Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, notează adevarul.ro.

Ţările vor anunţa că vor depune cererea de aderare la NATO în săptămâna 16-22 mai, în timpul vizitei preşedintelui Sauli Niinistö, la Stockholm. Finlanda şi Suedia şi-au consolidat colaborarea cu alianţa militară de când Rusia a anexat ilegal Crimeea, însă cele două ţări nordice au ales să nu facă parte din ea. Invazia în Ucraina a dus la schimbarea atitudinii faţă de NATO.

Pe 20 aprilie parlamentul finlandez a iniţiat dezbaterea dacă va cere aderarea la NATO după ce războiul din Ucraina a dus la o creştere a ajutorului politic şi public pentru aderarea la alianţa militară. În ciuda tuturor avertismentelor emise de Moscova cu privire la întăririle nucleare în regiunea baltică, dacă Finlanda sau Suedia aderă la alianţa militară condusă de SUA, premierul Finlandei, Sanna Marin, a informat că ţara ei va dispune „destul de repede, în câteva săptămâni” dacă va cere aderarea.

Mai multe pentru tine...