Submarin dispărut în mod misterios în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, găsit după 77 de ani jpeg

Submarin dispărut în mod misterios în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, găsit după 77 de ani

Epava unui submarin britanic, care a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial având 44 de oameni la bord, a fost găsită în largul Maltei.

HMS Urge, care f─âcea parte din Flotila a 10-a, a p─âr─âsit insula mediteranean─â Malta ├«n 27 aprilie 1942, dar nu a ajuns niciodat─â la destina┼úie, ├«n portul egiptean Alexandria. P├ón─â la descoperirea sa ├«n aceast─â var─â, nu se ┼čtia c├ónd ┼či locul unde a disp─ârut, relateaz─â CNN.

  Potrivit cercet─âtorilor care au localizat-o, nava a fost scufundat─â de o min─â din largul coastelor. Acum, se afl─â pe fundul m─ârii, la aproximativ 120 de metri ad├óncime. C─âut─ârile submarinului au ├«nceput ├«n 2017, c├ónd Francis Dickinson, nepotul comandantului de pe HMS Urge, a contactat Universitatea din Malta pentru a le cere informar┼úii despre cartografierea fundului m─ârii.  

  Timmy Gambin, profesor la Departamentul de arheologie al Universit─â┼úii, care a lucrat la proiect, a declarat pentru CNN c─â Universitatea din Malta a cercetat sistematic timp de 20 de ani "fundul m─ârii al insulelor malteze" pe o suprafa┼ú─â de 1.200 kilometri p─âtra┼úi pentru a face dat─âri.  

  "Submarinul Urge a fost g─âsit ├«n urma acestei cercet─âri, dar zonele verificate au fost stabilite cu scopul de a localiza nava", a spus el.  

image

FOTO: Compara┼úie ├«ntre epava submarinului HMS Urge ┼či o imaginea a unui submarin din clasa U, foto Univeristatea Maltei Project Spur

De┼či epava a fost descoperit─â ├«n aceast─â var─â de un vehicul subacvatic autonom, care a folosit sonar pentru a genera imagini cu fundul m─ârii. Informa┼úia privind constatarea a ├«nt├órziat p├ón─â c├ónd Ministerul britanic al Ap─âr─ârii a putut confirma c─â este vorba despre HMS Urge.  

  Urge a fost una dintre cele 13 submarine "U-class" pierdute ├«n Mediterana ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, potrivit declara┼úiei autorit─â┼úilor de la Marin─â. ├Än timpul patrulelor sale, a avariat vasul de lupt─â italian Vittorio Veneto ┼či a scufundat crucierul italian Bande Nere.  

  Dickinson, al c─ârui bunic, locotenentul comandant Edward Tomkinson, a condus submarinul, a afirmat la CNN: "A fost un privilegiu pentru proiectul nostru s─â vedem clar imaginile acestui submarin special pentru prima dat─â din 1942. Echipajul s-a luptat pentru libertate, dar mai presus de toate ┼či-a dorit pacea. Se lucreaz─â acum la crearea unui monument ├«n Malta, pentru 2020".