SUA, pregătite să se retragă din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare. Ultimatumul dat Moscovei
Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a anunțat că Statele Unite sunt pregătite să se retragă din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) semnat de cele două mari puteri și i-a dat Moscovei un ultimatum.
Dacă Rusia nu își va respecta în termen de 60 de zile obligațiile care îi revin în cadrul acestui pact, Statele Unite nu vor mai fi parte din acest acord, a declarat marți Pompeo, conform Adevărul.
Tratatul INF a fost semnat în 1987 de președintele Statelor Unite Ronald Reagan și de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov (foto sus), fiind ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS.
Putin amenință că Rusia va dezvolta noi rachete cu rază intermediară de acțiune
Vladimir Putin a avertizat miercuri împotriva unei noi curse a înarmării și a amenințat că Rusia va dezvolta noi rachete balistice cu rază intermediară de acțiune dacă Statele Unite vor ieși din tratatul nuclear INF, relatează AFP.
Această reacție a președintelui rus are loc la o zi după ce secretarul de Stat american Mike Pompeo a dat Moscovei un ultimatul de 60 de zile să se conformeze tratatului INF și să nu-l mai încalce, amenințând că, în caz contrar, Statele Unite se vor retrage din acord.
Prin Tratatul INF a fost interzisă total utilizarea rachetelor nucleare și convenționale cu raze de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri, precum și a lansatoarelor acestora, punându-se astfel capăt crizei declanșate în anii ’80 de desfășurarea de rachete sovietice SS-20 care ar fi putut viza capitale occidentale, notează AFP.
Retragerea SUA din acest tratat a fost anunțată în octombrie de președintele SUA, Donald Trump, care a afirmat atunci că Rusia nu și-a respectat angajamentele.
Administrația americană susține că partea rusă a încălcat tratatul prin dezvoltarea rachetei de croazieră Novator 9M729 (numită de NATO SSC-8), cu rază de 2.600 de kilometri.