SUA: „Omuleţii verzi” ai Rusiei sunt peste tot în estul Ucrainei jpeg

SUA: „Omuleţii verzi” ai Rusiei sunt peste tot în estul Ucrainei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 februarie 2022

„Omuleţii verzi” ai Rusiei sunt „peste tot în estul Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relateazză adevarul.ro.

„Cred că este foarte important pentru publicul american să ştie că o prezenţă militară a Rusiei există în Ucraina încă din 2014, pe care ei (ruşii, n. red.) nu au admis-o, nu au recunoscut-o niciodată”, a remarcat Psaki într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

„În anumite feluri, ei au admis-o doar recent”, a adăugat ea, referindu-se la decizia de marţi a preşedintelui rus Vladimir Putin de a trimite trupe de „menţinere a păcii” în teritoriile separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, pe care le recunoscuse ca independente cu o zi înainte. „În 2014 (în cazul anexării peninsulei Crimeea, n. red.) le-am spus «omuleţii verzi» fiindcă nu erau în uniforme militare ruseşti. Acum ştim că ei sunt peste tot în estul Ucrainei. Şi, deşi nu sunt în uniformă, ei se comportă exact cum ar face-o militarii ruşi”, a explicat Psaki.

„Ei reprezintă guvernul rus”, a subliniat ea, citată de agenţiile internaţionale de presă. Înr-un raport publicat în 2014, OSCE a stabilit că „omuleţii verzi” folosiţi de Moscova pentru a anexa Crimeea sunt de fapt militari ruşi.