SUA ameninţă cu sancţiuni pe cei care subminează Acordurile de pace în Bosnia şi Herţegovina jpeg

SUA ameninţă cu sancţiuni pe cei care subminează Acordurile de pace în Bosnia şi Herţegovina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 noiembrie 2021

Statele Unite ar putea impune sancţiuni celor care încearcă să se retragă unilateral din instituţiile statului sau să destabilizeze Acordurile de pace în Bosnia şi Herţegovina ( Dayton, 1995), a declarat marţi secretarul de stat Antony Blinken, relatează adevarul.ro.

Bosnia şi Herţegovina (BiH) a reînviat temerile legate de izbucnirea unui nou conflict după ce, la sfârşitul lunii iulie, sârbii bosniaci au blocat activitatea guvernului central. În acelaşi timp, liderul lor separatist, Milorad Dodik, a anunţat măsuri de dezmembrare a instituţiilor cheie ale statului. În acest moment, BiH se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la încheierea războiului desfăşurat între anii 1992 şi 1995, potrivit Agerpres.

„În calitate de martor semnatar al Acordurilor de pace de la Dayton, Statele Unite reiterează că va răspunde în mod adecvat acţiunilor de retragere unilaterală din instituţiile la nivel statal sau de destabilizare în alt mod a acordului, inclusiv prin luarea în considerare a sancţiunilor”, a scris Antony Blinken într-o scrisoare adresată membrilor preşedinţiei BiH, publicată de portalul istraga.ba, potrivit Reuters. În scrisoarea sa, Blinken a evidenţiat că măsurile de subminare a instituţiilor bosniace ar pune în pericol perspectiva europeană, aluzie la aderarea sperată a BiH la Uniunea Europeană, precum şi redresarea economică a ţării şi investiţiile străine. El a cerut tuturor părţilor să revină la masa discuţiilor şi să ajungă la un consens necesar pentru a duce ţara înainte. Scrisoarea a fost înmânată liderilor din BiH de către consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet. „Am făcut apel la dezescaladare, dialog şi instituţii funcţionale la toate nivelurile guvernamentale”, a scris marţi, pe Twitter, Derek Chollet după întâlnirea cu membrii preşedinţiei.

„Este timpul ca Bosnia şi Herţegovina să se îndrepte spre viitor”. Conform acordurilor de pace de la Dayton, fosta republică iugoslavă a fost împărţită în două entităţi autonome - Republica Srpska şi Federaţia Bosnia şi Herţegovina, dominată de croaţi şi bosniaci musulmani -, legate de un guvern central slab. Constituţia BiH face parte din aceste acorduri de pace.

Citește aici mai mult despre istoria Iugoslaviei!

Cumpără Acum

Coperta 1 jpg jpeg
sumar 1 jpg jpeg