SUA amenin┼ú─â cu sanc┼úiuni pe cei care submineaz─â Acordurile de pace ├«n Bosnia ┼či Her┼úegovina jpeg

SUA amenin┼ú─â cu sanc┼úiuni pe cei care submineaz─â Acordurile de pace ├«n Bosnia ┼či Her┼úegovina

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Statele Unite ar putea impune sanc┼úiuni celor care ├«ncearc─â s─â se retrag─â unilateral din institu┼úiile statului sau s─â destabilizeze Acordurile de pace ├«n Bosnia ┼či Her┼úegovina ( Dayton, 1995), a declarat mar┼úi secretarul de stat Antony Blinken, relateaz─â adevarul.ro.

Bosnia ┼či Her┼úegovina (BiH) a re├«nviat temerile legate de izbucnirea unui nou conflict dup─â ce, la sf├ór┼čitul lunii iulie, s├órbii bosniaci au blocat activitatea guvernului central. ├Än acela┼či timp, liderul lor separatist, Milorad Dodik, a anun┼úat m─âsuri de dezmembrare a institu┼úiilor cheie ale statului. ├Än acest moment, BiH se confrunt─â cu cea mai grav─â criz─â politic─â de la ├«ncheierea r─âzboiului desf─â┼čurat ├«ntre anii 1992 ┼či 1995, potrivit Agerpres.

ÔÇ×├Än calitate de martor semnatar al Acordurilor de pace de la Dayton, Statele Unite reitereaz─â c─â va r─âspunde ├«n mod adecvat ac┼úiunilor de retragere unilateral─â din institu┼úiile la nivel statal sau de destabilizare ├«n alt mod a acordului, inclusiv prin luarea ├«n considerare a sanc┼úiunilorÔÇŁ, a scris Antony Blinken ├«ntr-o scrisoare adresat─â membrilor pre┼čedin┼úiei BiH, publicat─â de portalul istraga.ba, potrivit Reuters. ├Än scrisoarea sa, Blinken a eviden┼úiat c─â m─âsurile de subminare a institu┼úiilor bosniace ar pune ├«n pericol perspectiva european─â, aluzie la aderarea sperat─â a BiH la Uniunea European─â, precum ┼či redresarea economic─â a ┼ú─ârii ┼či investi┼úiile str─âine. El a cerut tuturor p─âr┼úilor s─â revin─â la masa discu┼úiilor ┼či s─â ajung─â la un consens necesar pentru a duce ┼úara ├«nainte. Scrisoarea a fost ├«nm├ónat─â liderilor din BiH de c─âtre consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet. ÔÇ×Am f─âcut apel la dezescaladare, dialog ┼či institu┼úii func┼úionale la toate nivelurile guvernamentaleÔÇŁ, a scris mar┼úi, pe Twitter, Derek Chollet dup─â ├«nt├ólnirea cu membrii pre┼čedin┼úiei.

ÔÇ×Este timpul ca Bosnia ┼či Her┼úegovina s─â se ├«ndrepte spre viitorÔÇŁ. Conform acordurilor de pace de la Dayton, fosta republic─â iugoslav─â a fost ├«mp─âr┼úit─â ├«n dou─â entit─â┼úi autonome - Republica Srpska ┼či Federa┼úia Bosnia ┼či Her┼úegovina, dominat─â de croa┼úi ┼či bosniaci musulmani -, legate de un guvern central slab. Constitu┼úia BiH face parte din aceste acorduri de pace.

Citește aici mai mult despre istoria Iugoslaviei!

Cump─âr─â Acum

Coperta 1 jpg jpeg
sumar 1 jpg jpeg